Sloop Wibautgebouw moet direct stoppen om jonge duiven te redden


AMSTERDAM, 20100705 -- Comité Dierennoodhulp, Werkgroep Park en Fauna en Stichting Rechten voor al wat leeft hebben de Hogeschool van Amsterdam en Projectbureau Wibaut aan de Amstel dringend verzocht om de sloop van het Wibautgebouw voor de bouw van de Amstelcampus (hoek Wibautstraat/Tilanusstraat) per direct te stoppen tot er een oplossing is gevonden om het leven van talloze jonge duiven in het te slopen gebouw te redden.

Twee jaar geleden maakte men een begin met de sloop, waarna men het voor een deel gesloopte gebouw weer voor twee jaren met rust liet. Door de vele ontstane openingen in het Wibautgebouw werd het een veilig en droog onderkomen en een nestelplaats voor veel dieren, waaronder meer dan honderd duiven die in het gebouw aanwezig zijn. Afgelopen maandag is men na twee jaar stilstand opnieuw begonnen met slopen zonder vooraf op enige manier rekening te houden met de duidelijk aanwezige in- en uitvliegende vogels en vooral met de vele nesten met jongen die in het gebouw huizen. In de afgelopen week zijn er al veel jonge duifjes die nog in het nest zaten bedolven onder het puin. De ouders zitten op de puinresten, op zoek naar hun jongen. De dierenorganisaties vinden dat er niet nog meer slachtoffers mogen vallen en willen dat de sloop onmiddellijk stopt zodat de brandweer kan trachten zoveel mogelijk jonge vogels uit de nesten te redden.

Een bezorgde buurtgenoot maakte Comité Dierennoodhulp opmerkzaam op het gevaar dat de vogels letterlijk boven hun hoofd hing. Hierop nam Comité Dierennoodhulp op donderdagochtend contact op met de Hogeschool van Amsterdam waarvan de Amstelcampus het nieuwbouwproject is. De Hogeschool van Amsterdam was na overleg bereid om mensen van het Comité Dierennoodhulp het gebouw in te laten om de jonge duiven te redden. Helaas bleek bij aankomst op de sloopplek binnentreden in het sloopgebouw niet meer mogelijk omdat de slopers diezelfde ochtend de binnentrappen hadden gesloopt. Een van de slopers schatte dat het om honderden duiven ging die in de bouwval huisden.

De dierenorganisaties vinden het bijzonder nalatig van de opdrachtgevers en het sloopbedrijf dat zij er niet eerst alles aan hebben gedaan om dit dierenleed te voorkomen. In de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren staat immers in artikel 36 duidelijk omschreven dat het verboden is om zonder redelijk doel of met overschrijding van hetgeen ter bereiking van zodanig doel toelaatbaar is, bij een dier pijn of letsel te veroorzaken dan wel de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen. Met hulp van de brandweer, ladders en hijskranen moet het mogelijk zijn om nog meer dierenleed te voorkomen. De dierenorganisaties hebben aangeboden de geredde jonge duifjes meteen onder te brengen bij een vogelopvangcentrum. Zij hebben de Hogeschool van Amsterdam en het sloopbedrijf verzocht de sloopwerkzaamheden vanaf aanstaande maandag tijdelijk op te schorten.

De dierenorganisaties vrezen dat dieren zeer dikwijls tijdens sloopwerkzaamheden gedood worden omdat men eenvoudigweg geen tijd en geld wil besteden aan het verjagen en verwijderen van dieren. De opdrachtgevers en sloopbedrijven lijken niet te beseffen dat zij zich hierdoor wettelijk schuldig maken aan dierenmishandeling op grond van artikel 36 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. In de protocollen van projectontwikkelingsbureaus en sloopbedrijven zou daarom het vooraf zorgvuldig omgaan met dieren in slooppanden opgenomen behoren te worden.

Comité Dierennoodhulp, Stichting Rechten voor al wat leeft en Werkgroep Park en Fauna





ingezonden persbericht