Openbaar Ministerie

9 aanhoudingen in fraudeonderzoek tuinders

5 juli 2010 - Functioneel Parket

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) heeft onder leiding van het Functioneel Parket vandaag negen personen aangehouden vanwege witwassen, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Het onderzoek richt zich op een groep tuinders in Noord-Brabant en Limburg. Zij worden ervan verdacht tientallen miljoenen euro's te hebben witgewassen door het gebruik van een schijnconstructie. Deze constructie heeft de tuinders vermoedelijk in staat gesteld resultaten niet in de Nederlandse administratie te boeken en op die manier de resultaten uit het zicht van de fiscus te houden.

Constructie
De groep tuinders zijn grote leveranciers van onder meer aardbeien, frambozen, asperges en champignons. De oogsten van de tuinders worden op papier voor de oogst verkocht aan een buitenlandse rechtspersoon, die vervolgens Poolse arbeiders inhuurt om de gewassen te oogsten. Daarna wordt de oogst via Nederlandse veilingen geveild en aan afnemers geleverd. De veilingopbrengsten worden daarna vermoedelijk op een Luxemburgse bankrekening van een Luxemburgse onderneming gestort. Van het Luxemburgse geld worden vermoedelijk, na aftrek van kosten, de koopprijzen van de gewassen betaald aan de tuinders. Daarnaast werden tevens luxe auto's aangeschaft voor de tuinders.

Het vermoeden is echter dat de tuinders zelf degenen zijn die zich van het begin van de teelt tot en met de veiling bezig houden met de teelt van de gewassen en de verkoop daarvan. De hoofdverdachte, geen tuinder, wordt gezien als bemiddelaar; vermoedelijk levert hij de tuinders goedkope arbeiders uit Polen. Door bovengenoemde constructie kunnen de tuinders gebruik maken van goedkope arbeidskrachten hetgeen concurrentievervalsend werkt en van een vermoedelijke zwarte geldstroom.

Doorzoekingen
De doorzoekingen en aanhoudingen zijn verricht in woningen en bedrijfspanden in Beek, Veghel, Aarle-Rixtel, Lierop, Hernen, Milheeze, Nuenen en Kelpen-Oler. Bij de doorzoekingen zijn administratie, computers, auto's en een vliegtuig in beslag genomen. Ook hebben er doorzoekingen plaatsgevonden in Donkerbroek, Mierlo, Someren, Ridderkerk, Mariaheide en Barendrecht.

Wederrechtelijk verkregen voordeel
Het voordeel dat de tuinders vanwege het goedkope personeel en het ontduiken van belasting met deze constructie behalen is nog onduidelijk, maar wordt vooralsnog op tientallen miljoenen euro's geschat. Het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie heeft beslag gelegd op diverse panden en bankrekeningen van verdachten.

Onderzoek
De actie van de SIOD is gestart na ontvangst van informatie van de Belastingdienst. De fiscus meldde aan de SIOD dat Nederlandse tuinders gebruikt maakten van auto's met een Luxemburgs kenteken. In het kader van het strafrechtelijk onderzoek werden vandaag in Nederland 225 opsporingsambtenaren ingezet. De SIOD is bijgestaan door de AID, de FIOD, de Belastingdienst, de Koninklijke Marechaussee en de politie. Het onderzoek kent vertakkingen naar Polen, Cyprus, Luxemburg, België, Denemarken, Frankrijk en Zwitserland. Hier zijn geen aanhoudingen verricht, wel zijn in het buitenland stukken gevorderd en gelden in beslag genomen.