Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 5 juli 2010

Licht vertrouwensherstel beleggers

Nadat in mei het vertrouwen van beleggers een enorme knauw had gekregen, herstelde dit vorige maand licht. Dat blijkt uit een onderzoek van de website Beurs.nl.

In juni gaf 52% van de bezoekers van Beurs.nl aan te verwachten dat de AEX aan het einde van het jaar tussen de 350 en 400 punten zal staan tegenover ruim 39,9% in mei. Bovendien verwachtte in juni weer 12,2% dat de AEX dit jaar boven de 400 punten zal eindigen tegenover 8,2% een maand eerder.

Vorige maand verwachtte 14,3% van de respondenten dat de AEX in 2010 tussen de 300 en 350 punten zal eindigen. Dat was in mei bijna 17,7%. Ruim 21% voorspelde in juni een niveau van minder dan 300 punten, tegenover 34,2% in mei.

De AEX-index daalde in juni van 321 naar 316 punten doordat beleggers zich zorgen maken over de euro en het herstel van de wereldeconomie. In mei was de Amsterdamse beursgraadmeter daardoor al gedaald van 346 naar 320 punten.

W-vormig scenario
Onder de bezoekers van Beurs.nl nam de angst voor een stagnatie van de economische groei afgelopen maand wel verder toe. Een W-vormig scenario van de economie werd in juni door 45,9% van de respondenten voorspeld, terwijl dat in mei 39,9% was.

Het aantal bezoekers van Beurs.nl dat uitging van een V-vormig scenario dit jaar nam in juni verder af (18,4%). Ook een L-vormig (18,4%) of een U-vormig (17,4%) economisch herstel werden vorige maand door de bezoekers minder vaak voorspeld dan het W-vormige scenario.

China
China blijft volgens de bezoekers van Beurs.nl (29,6%) nog steeds de markt waarop beleggers in 2010 het meeste geld kunnen verdienen. Opvallend is daarnaast dat in juni de populariteit van India (20,4%) en Brazilië (15,3%) fors is toegenomen, terwijl minder beleggers een voorkeur aangaven voor Europa (18,4%) en de Verenigde Staten (9,2%). Net als in mei verwachtten bezoekers van Beurs.nl minder van Rusland (4,1%) en Japan (3,1%).

Aandelen (49%) blijven volgens de bezoekers van Beurs.nl de beleggingscategorie waarmee ze in 2010 het meeste geld kunnen verdienen, gevolgd door grondstoffen (26,5%). Duidelijk minder populair waren valuta (14,3%), obligaties (6,1%) en vastgoed (4,1%).

Deze maand
Het lichte vertrouwensherstel in de ontwikkeling van de AEX heeft de koopbereidheid van de bezoekers van Beurs.nl nauwelijks beïnvloed. Vorige maand gaf 31,6% van de beleggers aan hun beleggingsportefeuille deze maand opnieuw te zullen uitbreiden tegenover 31,7% een maand eerder. Verkopen wil in juli 19,4%, tegenover 24,1%in juni. Het aantal beleggers dat de portefeuille niet wilde wijzigen is afgenomen: van 37,3% naar 43,9%.

Binnenlandse aandelen
Binnenlandse aandelen blijven met 35,7% het meest populaire beleggingsproduct voor de bezoekers van Beurs.nl. Ze worden gevolgd door opties (27,6%), buitenlandse aandelen (14,3%) en beleggingsfondsen (11,2%).

Onderzoek
Op Beurs.nl kunnen bezoekers elke maand hun mening geven over de AEX en hun beleggingsportefeuille. Het aantal respondenten in juni bedroeg 98.

Streaming realtime koersinformatie
Aan de onlangs vernieuwde website Beurs.nl zijn belangrijke nieuwe applicaties toegevoegd, namelijk de S&P FUTURES 500 en de S&P 500. Beurs.nl is de enige Nederlandse website die deze indexen publiceert. Beurs.nl biedt eveneens als enige website streaming realtime koersinformatie.


Plaats Beurs.nl widget
De gratis widget van Beurs.nl toont de actuele trends van belangrijke gedurende handelstijd. Bovendien biedt de widget adviezen en opinies van de onafhankelijke Beurs.nl redactie en beleggingsexperts. De widget kan geplaatst worden op onder andere Hyves, Facebook, iGoogle, MySpace of Blogger.

Vernieuwde iPhone app met persoonlijke watchlist
De iPhone app van Beurs.nl, met de actuele beurskoersen en het laatste beursnieuws, is vernieuwd. Op de iPhone app is het eenvoudig om een persoonlijke watchlist aan te maken met fondsen uit de AEX, AMX of AScX. Als de app geopend wordt, zijn direct de meest actuele koersen zichtbaar van de aandelen in de watchlist.

Nieuwsbrieven
Bezoekers van de website kunnen zelf aangeven hoeveel keer per dag ze een nieuwsbrief willen ontvangen. Bovendien kunnen gebruikers zich inschrijven voor een maandelijkse overzichtsnieuwsbrief met de belangrijkste ontwikkelingen in de beurswereld.

Noot voor de redactie (