Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Science-embargo tot maandag, 5 juli 23.00 uur

Rol van plantenleven voor mondiaal klimaat nauwkeurig bepaald

Nieuwe data over koolstof in de atmosfeer leiden tot betere modellen

Onderzoekers van achttien wetenschappelijke instellingen hebben uit observaties en berekeningen de nauwkeurigste cijfers tot nu toe vastgesteld van de omvang van de CO2 uitwisseling tussen het wereldwijde plantendek en de atmosfeer. Zij komen tot de slotsom dat alle landvegetaties samen jaarlijks 123 petagram koolstof (ofwel 123 miljard ton koolstof per jaar) vastleggen. De auteurs, waaronder Elmar Veenendaal van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, denken met de nieuwe data bestaande klimaatmodellen verder te kunnen verfijnen, zo melden zijn in Science Express van 8 juli.

In de koolstofkringloop leggen planten met behulp van zonlicht koolstofdioxide uit de atmosfeer vast in biomassa. Hoeveel kooldioxide er door planten op het land wordt vastgelegd door fotosynthese , de bruto primaire productie, was tot nu toe niet heel nauwkeurig bekend. Desondanks vormden die cijfers een van de factoren in klimaatmodellen en is het cijfer van belang bij prognoses over koolstofopname uit de atmosfeer Een onderzoeksteam onder leiding van het Max Planck Institute for Biogeochemistry in Jena maakte op basis van waarnemingen en metingen een nieuwe berekening. Zij komen ongeveer op dezelfde waarden uit dan de bestaande cijfers, maar kunnen met meer zekerheid de juistheid ervan garanderen.

De auteurs van het artikel in Science Express benadrukken dat de bruto koolstofopname in ecosystemen op het land het grootst is in tropische bossen. Die zijn verantwoordelijk voor 34 procent van de CO2-opname uit de atmosfeer. Savannes, die een tweemaal zo groot landoppervlak bestrijken, nemen 26 procent van de mondiale kooldioxide-opname voor hun rekening. Dit onderstreept het belang van dit juist minder goed onderzochte systeem.

Neerslag

Het onderzoeksteam vond ook dat neerslag voor een groot deel bepaalt hoeveel koolstof planten vastleggen via fotosynthese. Voor meer dan 40 procent van de begroeide regio's speelt neerslag een sleutelrol, zodat de beschikbaarheid van water van belang is om de voedselproductie veilig te stellen. Tot nu toe overschatten klimaatmodellen de invloed van regen op de wereldwijde opname van kooldioxide.

In de toekomst moet de studie nauwkeuriger scenario's opleveren van de manier waarop de opwarming van het wereldklimaat leidt tot uitwisselingen van koolstof tussen vegetaties van de diverse ecosystemen en de atmosfeer.

Artikel in Science: Christian Beer e.a.: Terrestrial gross carbon dioxide uptake: Global distribution and co-variation with climate.



Wageningen Universiteit en Researchcentrum