Gemeente Dordrecht
Dordrecht bespaart energie met straatverlichting
De gemeente Dordrecht vindt energiebesparing belangrijk. Daarom past de gemeente steeds meer energiezuinige verlichting toe in de straatverlichting.
De gemeente heeft de afgelopen jaren al verschillende maatregelen genomen om energiebesparende verlichting toe te passen. Het toepassen van energiezuinig wit licht en het dimmen van de straatverlichting langs doorgaande wegen in de nachtelijke uren passen goed bij het huidige beleid.
Onderzoeken
In 2009 zijn verschillende onderzoeken gedaan naar energiebesparing in de straatverlichting. De proeven zijn uitgevoerd bij de boomverlichting, de seizoensverlichting, de straatverlichting bij de Stadspolderring, de straatverlichting op verschillende locaties in wijken en lichtmastreclame. Hier een beknopte samenvatting van de resultaten.
Stadspolderring
Op de Stadspolderring heeft de gemeente in 2009 twee proeven uitgevoerd. Langs een gedeelte van de Stadspolderring is het traditionele gele licht vervangen door nieuw energie zuinig wit licht. Daarnaast is langs de Stadspolderring het licht 's nachts gedimd. Het Onderzoekcentrum Drechtsteden heeft vervolgens een enquête uitgevoerd onder de omwonenden van de Stadspolderring. Uit de enquête blijkt dat er voldoende draagvlak is voor het toepassen van energiezuinig wit licht én om het wit licht te dimmen in de nachtelijke uren. De proef langs de Stadspolderring leverde een energiebesparing van 60% op.
Boomverlichting en seizoensverlichting
De proeven met de boomverlichting en de seizoensverlichting zijn zeer goed verlopen. Uit het onderzoek is gebleken dat de gemeente met het toepassen van ledverlichting per jaar ¤ 9.200,-- kan besparen. De gemeente heeft daarom besloten om, waar dat nog niet is gebeurd, in de boomverlichting en de seizoensverlichting overal ledverlichting toe te passen.
Ledlicht bij straatverlichting
Op verschillende locaties in de stad, Plan Tij, Van Gendtstraat en de Ceramstraat, heeft de gemeente proeven gedaan met ledverlichting als vervanging van de huidige straatverlichting. Bewoners ervaren bijna geen verschil tussen de oude en de nieuwe straatverlichting en zijn positief over de ledverlichting.
Het vervangen van de huidige straatlantaarns door ledstraatverlichting is een flinke investering. Deze verdient de gemeente niet terug met de energiebesparing. Bovendien is er nog niet voldoende ervaring met de levensduur en storingsgevoeligheid van ledverlichting. De gemeente heeft daarom besloten dit nog niet grootschalig in de stad toe te passen. De ledverlichting die voor de proeven is geplaatst, blijft staan, zodat er meer ervaring mee wordt opgedaan.
Lichtmastreclame
In overleg met de gemeente heeft de exploitant van de lichtmastreclame 70% van de borden omgebouwd naar ledverlichting. Per lichtmastreclame levert dit een energiebesparing van 85% op.
Beleid tot 2028
Bij vervanging passen we energiezuinige verlichting toe. Dit heeft de afgelopen twee jaar al tot 5% besparing geleid. Tot 2028 denkt de gemeente nog eens 12% te kunnen besparen door afgeschreven straatverlichting te vervangen en in de nachtelijke uren het licht te dimmen.
Voor de straatverlichting in de wijken is het op dit moment nog niet rendabel om over te gaan naar een grootschalige toepassing van ledverlichting. De ontwikkeling in de ledverlichting gaat snel en de gemeente houdt die in de gaten. Als we meer ervaring hebben met ledverlichting en het overstappen rendabel is, dan ontstaat de kans om ook in de woonwijken over te stappen naar ledverlichting.
Datum 5 juli 2010