Apple Nederland

iPhone images

Brief van Apple over iPhone 4

Beste iPhone 4-gebruikers,

iPhone 4 is de succesvolste introductie in de geschiedenis van Apple gebleken. Critici in de hele wereld vinden het de beste smartphone ooit en gebruikers laten ons weten dat ze er weg van zijn. Onze verbazing was dus groot toen we hoorden dat er sprake zou zijn van problemen met de ontvangst. We hebben dit meteen onderzocht en dit zijn onze bevindingen.

Om te beginnen wordt de ontvangst van elke mobiele telefoon één of twee blokjes minder als je 'm op een bepaalde manier vasthoudt. Dit geldt voor iPhone 4 en iPhone 3GS, maar ook voor veel Droid-, Nokia- en RIM-gsm's. Sommige gebruikers beweren echter dat iPhone 4 wel vier of vijf blokjes ontvangst verliest als ze het toestel stevig vasthouden op een manier waarbij de zwarte strip links onder in de metalen band wordt afgedekt. Dat is een veel groter verlies dan normaal. Er wordt door sommigen dan ook met een beschuldigende vinger gewezen naar het antenne-ontwerp van iPhone 4, dat veel te wensen zou overlaten.

Tegelijkertijd lezen we onverminderd in artikelen en in honderden e-mails van gebruikers dat iPhone 4 een betere ontvangst heeft dan iPhone 3GS. Zij zijn razend enthousiast. En dat sluit aan bij onze eigen ervaringen en tests. Hoe kan dat nu?

We hebben de oorzaak voor die grote terugval van de blokjes ontdekt, en die blijkt even verrassend als simpel te zijn.

Tot onze grote ontsteltenis bleek de formule waarmee de weergave van het juiste aantal signaalblokjes wordt berekend, helemaal niet te kloppen. Er worden vaak twee blokjes te veel weergegeven voor een bepaalde signaalsterkte. Zo kan het dus voorkomen dat je vier blokjes ziet, terwijl het signaal maar twee blokjes sterk is. Gebruikers die de signaalsterkte met meerdere blokjes zien dalen als ze hun iPhone op een bepaalde manier vasthouden, bevinden zich waarschijnlijk in een gebied waar de ontvangst slecht is. Ze zijn zich daar alleen niet van bewust, omdat er per abuis vier of vijf blokjes worden weergegeven. Dat er zoveel blokjes verdwijnen, is te wijten aan het feit dat het hoge aantal blokjes sowieso niet juist was.

Om dit probleem op te lossen, stappen we over op de formule van AT&T voor het berekenen van de weergave van het juiste aantal blokjes voor de signaalsterkte, die onlangs als de aanbevolen formule hiervoor is bestempeld. De werkelijke signaalsterkte blijft ongewijzigd, maar het bijbehorende aantal blokjes op iPhone zal accurater worden weergegeven. Gebruikers hebben dan een veel beter idee van de ontvangst die zij ergens hebben. We zullen de eerste drie blokjes ook wat groter maken, zodat ze beter te zien zijn.

Binnen enkele weken zullen we een gratis software-update met de aangepaste formule uitgeven. Aangezien al vanaf de eerste iPhone sprake is van deze fout, zal deze software-update ook voor iPhone 3GS en iPhone 3G beschikbaar zijn.

We hebben alles opnieuw getest en het eindresultaat was ongewijzigd: de draadloze functionaliteit van iPhone 4 is beter dan in de eerdere modellen. Voor het leeuwendeel van de gebruikers die geen last hadden van dit probleem, betekent deze software-update alleen maar dat de weergave van de blokjes accurater zal zijn. Degenen die bang waren dat ze een miskoop hadden gedaan, bieden we onze excuses aan.

En mocht je toch niet helemaal tevreden zijn over je aankoop: iPhones in onbeschadigde staat kunnen binnen 30 dagen na aankoop worden geretourneerd naar de Apple Online Store, waarbij het aankoopbedrag in zijn geheel wordt terugbetaald.

We hopen dat jullie net zo weg zullen zijn van iPhone 4 als wij.

Hartelijk dank voor jullie geduld en steun.

Apple

PR-afdeling van Apple Nederland
Jurriaan Trommels
media.nl@euro.apple.com
+31 (0)20 5352728

AAN DE REDACTIE: Bezoek voor aanvullende informatie Apple's PR website /www.apple.com/nl/pr> of bel Apple's Media Helplijn op 020 5352728

Surf voor internationale persberichten en foto's in hoge resolutie van alle producten van Apple, naar www.apple.com/pr.

© 2010 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, iLife, Snow Leopard, iPhoto, iMovie, GarageBand, Time Machine, Apple Store, AirPort Extreme, FireWire, Aperture, Final Cut, Logic, iWork en AppleCare zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.