Bobsleepilote Esmé Kamphuis eist betere voorzieningen damesteam

05/07/2010 12:38

MainPress

Esmé Kamphuis, pilote van het Nederlandse damesbobsleeteam, gaat alleen door als ze betere voorzieningen krijgt. 'Topprestaties vereisen een topcoach, goede materialen en een goed begeleidingsteam. Als ik zoveel dingen opgeef voor de sport wil ik ook optimale kansen krijgen. Het damesprogramma moet net zo belangrijk worden als het herenprogramma. Dat was de afgelopen jaren niet het geval.'

Kamphuis zegt dit in een interview samen met teamgenoot Urta Rozenstruik in het zojuist verschenen magazine Slow Management over het thema Presteren. Het Nederlandse damesteam bobsleeën behaalde een achtste plaats op de Olympische Winterspelen in Vancouver afgelopen februari. De heren tweemansbob presteerde beduidend minder en piloot Edwin van Calker trok zich zelfs terug voor de race in de viermansbob.

De dames waren niet tevreden over de bondscoach Tom de la Hunty en mochten de nieuwe, in Nederland ontwikkelde en gebouwde bobslee niet gebruiken. Voor Tine Veenstra, teamgenote van Kamphuis, reden om te stoppen met bobsleeën. Via de website van het team ventileerde zij onverbloemd haar ongenoegen over de bondscoach die volgens haar niet met vrouwen kan omgaan en over mannelijke collega's die de vrouwen steeds dwars zouden hebben gezeten en zelfs mentale spelletjes speelden. Ook de bond zou weinig hulp hebben geboden.

Kamphuis is niet blij met de manier van uiten van haar collega, maar beaamt de niet optimale communicatie en de voorkeurspositie van de mannen. 'Edwin vond het niet erg dat hij de nummer één was van de bondscoach en maakte daar ook gebruik van', zegt zij in het magazine Slow Management. 'Op een gegeven moment besteed je er geen energie meer aan om dat te veranderen. Dat heeft geen nut. Je probeert je best te doen met dat wat je wel krijgt en dat hebben we gedaan. Maar het is niet makkelijk. En zonde, er had misschien meer ingezeten. Dat speelt nu zoals gezegd ook een grote rol in mijn beslissing om de komende jaren wel of niet door te gaan.'

Uiteindelijk hebben vrouwen meer veerkracht, motivatie en concentratie, is de ervaring van Kamphuis en Rozenstruik. 'Als je in de bobsleewereld kijkt, zie je dat de vrouwen ontzettend pittig en sterk zijn', zegt Rozenstruik. 'Ze crashen misschien wat vaker door gebrek aan ervaring, maar je ziet dat ze er gewoon elke keer weer staan. Kou of geen kou, ze sjouwen die kar en je hoort ze nooit klagen.' Waar een man met een griepje zich al aanstelt, staan de vrouwen gewoon op de baan en doen hun ding. In de woorden van Kamphuis: 'Als mannen kinderen moesten baren was de mens als soort snel uitgestorven.'

Verder in dit nummer van Slow Management:

'Wantrouw elke goeroe die zegt: Als je dit doet, dan ben je succesvol.' André de Waal zet kanttekeningen bij de high performance organization, een fenomeen dat steeds meer de trekjes van een hype begint te krijgen. Ook prestatiemeting komt uitgebreid aan de orde. Hoogleraar bestuurskunde Hans de Bruijn geeft in een interview aan wat de voor en nadelen ervan zijn. 'Het gaat om de interpretatie en de betekenis van de gegevens.' Slow Management ging bovendien op zoek naar de lessen die het bedrijfsleven van de sportwereld kan leren en vice versa. Verder is er een kritische analyse van de prestatiemaatschappij en, de andere kant van de medaille, een rondgang langs ondernemingen die 'plezier' inzetten om de prestaties te verbeteren.

Aanvullende informatie

Het kwartaalblad Slow Management laat zien hoe organisaties in elkaar zitten en functioneren en hoe op onorthodoxe manieren uiteindelijk misschien wel veel betere resultaten geboekt kunnen worden. Stilstaan bij organiseren dus, met een focus op 'gezond management' vanuit sociaal-economisch perspectief. Slow Management laat de praktijk spreken en bevat geen theoretische uitweidingen. Wel uitgebreide reportages van interessante initiatieven en interviews met de mensen die op een verfrissende manier aan de weg timmeren.

ISBN: 9789089590329

96 pagina's, genaaid-gebrocheerd

Losse nummers 24,95, Jaarabonnement (4 nummers) 59,95. Onder meer verkrijgbaar via www.managementboek.nl en de betere boekhandel.

Betrokkenen

Hoofdredacteur: Walter van Hulst.

Redactieraad: Jaap Peters (voorzitter, werkzaam bij DeLimes), Jaap Jongejan (voorzitter CNV Bedrijvenbond, bestuurslid Centrum voor Sociale Innovatie), Jaap-Jan Brouwer (CinC Management Consultants, auteur 'Angelsaksen versus Rijnlanders'), Joep Schrijvers (auteur 'Hoe word ik een rat?'), Marcel van Marrewijk, Tom Rodrigues (zelfstandig adviseur), Iris Meerts en Naud van der Ven (filosoof).

Slow Management is een uitgave MainPress.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.slowmanagement.nl