Nederlanders bereid tot hulpvaardigheid

05/07/2010 11:34

UVIT

PERSBERICHT

Nederlanders bereid tot hulpvaardigheid

Univé en TNS NIPO onderzoeken onbaatzuchtigheid in Nederland

Arnhem, 5 juli 2010 - Nederlanders vinden het erg belangrijk om andere mensen belangeloos te helpen, en doen dat ook regelmatig. Het kan echter nog beter. Dat blijkt uit een onderzoek dat TNS NIPO heeft uitgevoerd in opdracht van Univé Verzekeringen. De coöperatieve verzekeraar deed navraag naar de onbaatzuchtigheid van Nederlanders om te achterhalen hoe het nu werkelijk gesteld is met de vermeende verharding van de samenleving.

Daaruit blijkt dat de bereidheid om anderen te helpen groot is: driekwart van de Nederlanders zegt klaar te staan voor iedereen, zonder daar iets voor terug te verwachten. Zo zouden bijna alle ondervraagden onmiddellijk hulp bieden als er iemand gevallen is en moeilijk overeind komt, of de huisdieren van de buren verzorgen tijdens hun vakantie.

Hulpvaardigheid is goed, maar kan beter

Tegelijkertijd maken de meeste Nederlanders zich wel eens zorgen over de hulpvaardigheid van hun landgenoten. Maar liefst 88% vindt dat Nederlanders vaker belangeloos een ander zouden mogen helpen. "Een opmerkelijke tegenstelling", aldus Fons Roosenboom, merkmanager bij Univé. "Kennelijk willen we graag onbaatzuchtig zijn, maar voegen we de daad niet vaak genoeg bij het woord. Er valt dus nog wel wat te winnen."

In de praktijk uit de hulpvaardigheid van Nederlanders zich nu vooral in steun aan goede doelen: 70% van de ondervraagden zei het afgelopen jaar geld gegeven te hebben aan een goed doel. Ook hielpen veel Nederlanders vorig jaar iemand bij een klusje in het huis (64%) of bij het verzorgen van de huisdieren van buren of kennissen (54%).

Vrouwen hulpvaardiger dan mannen

Opvallend was verder dat vrouwen over het algemeen hulpvaardiger zijn dan mannen. Zo gaf 76% van de vrouwen vorig jaar geld aan een goed doel, tegen 64% van de mannen. Ook hielpen vrouwen vaker een ander met oversteken of boodschappen doen. Alleen als er technische hulp gevraagd wordt, bijvoorbeeld bij het wegslepen van een auto of bij klussen in huis, zijn de mannen hulpvaardiger.

Voor buren en kennissen hebben Nederlanders heel veel over. Tegenover vreemden neemt die onbaatzuchtigheid echter sterk af, zeker bij risicovolle situaties. Een vreemde de weg wijzen op een kaart willen de meeste Nederlanders nog wel doen. Maar slechts 7% van de ondervraagden zou een vreemde geld geven voor een taxi, of onderdak bieden voor een nacht.

Niet voor jezelf leven

Om de onbaatzuchtigheid in Nederland een steuntje in de rug te geven, heeft Univé de website www.nietvoorjezelfleven.nl in het leven geroepen. Hier kan iedereen zijn verhalen over hulpvaardigheid delen met de rest van Nederland. Bijvoorbeeld over een man die 13 jaar lang, 24 uur per dag zijn zieke vrouw verzorgde, of over een wielrenner die na een lekke band zomaar een lift kreeg van een passerende automobilist. Hij werd pal voor de deur van een fietsenmaker afgezet.

"De verhalen op de website laten - vaak op een ontroerende manier - zien dat er nog heel veel mensen zijn die zichzelf kunnen wegcijferen voor een ander", volgens Roosenboom. "Mensen die voor anderen klaar staan zonder dat er om gevraagd hoeft te worden. Mensen met het hart precies op de juiste plaats. Deze mensen willen we graag in het zonnetje zetten."

Bezoekers van de site kunnen elk verhaal een beoordeling geven. De meest gewaardeerde verhalen worden gebundeld in een boek dat zal verschijnen in de loop van 2011.





http://www.nietvoorjezelfleven.nl