Wageningen Universiteit en Researchcentrum
Vrouwelijke varkens vaker staartbijters

5 jul 2010

Vrouwelijke varkens zijn vaker daders van staartbijten, terwijl mannelijke varkens vaker het slachtoffer zijn. Dit opmerkelijke feit is nog niet eerder aangetoond. De reden voor het bijtgedrag van de vrouwelijke dieren is echter niet bekend. Zo blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Livestock Research, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Livestock Science.

In het onderzoek zijn 700 gespeende biggen verdeeld in drie hokken: met alleen vrouwelijke varkens, alleen mannelijke varkens of 50/50 gemengde hokken. In deze hokken hielden de onderzoekers de ontwikkeling van staartschade nauwlettend in het oog.

Staartschade
Staartschade ontwikkelde zich het snelst in hokken met alleen vrouwelijke dieren. In hokken met alleen mannelijke varkens ontwikkelde staartschade zich het minst snel, terwijl in de gemengde hokken de mannelijke dieren juist sneller staartschade ontwikkelden. Uit deze resultaten valt dus op te maken dat vrouwelijke dieren vaker staartbijten en dit gedrag vooral op hun mannelijke hokgenoten richten.

Staartbijters uit het hok
Om staartbijters te identificeren kunnen varkenshouders in de praktijk vooral de vrouwelijke varkens in de gaten houden en de âstaartbijtersâ uit het hok halen ter voorkoming van verdere staartbijtproblemen.

Het gehele artikel âGender effects on tail damage development in single- or mixed-sex groups of weaned pigletsâ van Johan J. Zonderland et al. kunt u hier downloaden.

Contact
Inge Epping, senior communicatieadviseur Wageningen UR Livestock Research
Tel. 0320 - 293 341