Rijksgebouwendienst


Resultaten Nederland wordt anders inspirerend, energiek en perspectiefvol

maandag, 5 juli 2010

Met de resultaten van de 2e ronde van het 'Onderzoekslab' en de winnende ontwerpen van de ideeënprijsvraag 'Zo wil ik wonen' is een bijzondere stap op weg naar een ander Nederland gezet. Voor rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol, voorzitter Neprom Wienke Bodewes en directeur BNA Karin Laglas een resultaat dat navolging verdient, zo concludeerden zij gezamenlijk tijdens de druk bezochte bijeenkomst Zomer in Almere afgelopen vrijdag.

Ambitie
Nederland wordt anders is een tijdelijk initiatief van het College van Rijksadviseurs, de ministeries van VROM, OCW en LNV, de vier grote gemeenten, Aedes, Neprom, BNA en de TU Eindhoven en Delft. Met als doel om nieuw elan, nieuwe werkverbanden, nieuwe vakinhoud en nieuwe werkvormen te verkennen als antwoord op de ruimtelijke vraagstukken en economische situatie in ons land.

Zo wil ik wonen
Op de vraag aan ontwerpers en ontwikkelaars om samen een antwoord te geven op het beter bedienen van consumenten op de woningmarkt, hebben niet minder dan 93 combinaties een voorstel ingediend. De jury van de ideeënprijsvraag Zo wil ik wonen constateert uit de hoeveelheid en de aard van de voorstellen dat de samenwerking tussen projectontwikkelaars en ontwerpers werkelijk nieuwe inzichten oplevert. In het geval van een van de prijswinnaars (De Vakman Centraal) wordt dit nu al in praktijk gebracht.

Doen en laten zien
En dat is precies de noodzakelijke vervolgstap voor Nederland wordt anders, zo stelde een enthousiaste rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol naar aanleiding van de presentaties van het Onderzoekslab: `de ruimtelijke inrichting moet veranderen. Daar praten we veel over. En dat is nodig en vruchtbaar. Maar uiteindelijk komt het voor ontwerpers aan op doen en laten zien.'

Gezond verstand
De resultaten van het Onderzoekslab laten zien dat ontwerpers in staat zijn om concrete toepassingen te bedenken voor ingewikkelde ruimtelijke en maatschappelijke vraagstukken. Zo heeft het lab Gezond Verstand leerlingen, ouders en docenten gevraagd wat hun ervaringen met en eisen aan schoolgebouwen en schoolomgevingen zijn. Een vraag die, blijkens de respons, normaliter onvoldoende wordt gesteld. En die uitermate concrete voorstellen heeft opgeleverd om scholen te bouwen met een goed klimaat. Meer informatie op www.scholenbouwwaaier.nl

Topdorpen
Het lab Topdorpen laat zien dat krimp in Noordoost Groningen per dorp om een andere aanpak vraagt die past bij het karakter en de potenties van het dorp. Meerwaarde in de aanpak schuilt in regionale samenwerking ofwel in een netwerk van dorpen.

Krachtgroen
Het lab Krachtgroen heeft de website GoochelGroen in voorbereiding, waarmee bewoners hun ideeën voor het benutten van groen in de stad kunnen koppelen aan concrete locaties en voorbeeldstellende aanpakken elders in het land.

Vervolg
In september 2010 presenteren de initiatiefnemers van Nederland wordt anders hun vervolgstappen.

---