Stichting Natuur en Milieu

Industrie komt energiedeal niet na

5 juli 2010 - De Nederlandse energie-intensieve industrie heeft 70 miljoen euro belastingvrijstelling geïncasseerd zonder zich aan de tegenprestatie van een forse energiebesparing te houden. Dit blijkt uit onderzoek dat onderzoeksbureau CE Delft heeft verricht in opdracht van Natuur en Milieu. Ron Wit, hoofd Klimaat van Natuur en Milieu: De overheid moet de energie-intensieve industrie niet geloven op haar blauwe ogen, maar alleen belastingkorting geven als de beloofde ener-giebesparing daadwerkelijk wordt gehaald.

Mislukt convenant

De grootste energieverbruikers in de industrie en de minister van Economische Zaken hebben afgesproken dat bedrijven zelf maatregelen nemen voor een forse energiebesparing (convenant Benchmarking energie-efficiency, 1999). De betrokken bedrijven beloofden tot de wereldtop van meest energie-efficiënte bedrijven te gaan behoren. Als tegenprestatie kregen ze vrijstelling van de energiebelasting.

Uit de evaluatie van het convenant blijkt echter dat de industriële bedrijven in Nederland steeds verder zijn weggezakt uit de wereldtop. Tussen 1999-2007 lag het tempo van energiebesparing bij de energie-intensieve industrie op slechts een half procent per jaar en sinds 2005 zelfs op nul. Opmerkelijk is dat bedrijven die niet onder het convenant vielen in diezelfde periode drie keer zoveel energiebesparing realiseerden, ruim anderhalf procent per jaar. De energie-intensieve industrie is haar belofte dus niet nagekomen, maar heeft tussen 2004 en 2009 wel 70 miljoen aan belastingkorting in de zak gestoken.

Onlangs stelde VNO-NCW dat Nederlandse bedrijven tot de wereldtop behoren als het gaat om energie-efficiëntie. De ondernemersorganisatie pleitte voor doorgaan met de succesvolle convenanten en is tegen hogere energiebelastingen of CO2-heffingen voor bedrijven omdat deze de investeringsruimte zouden beperken. De feiten uit dit onderzoek spreken VNO-NCW tegen: de sectoren die een hogere energiebelasting betalen, besparen meer energie.

Energielasten industrie laagste van Europa

De energiebelastingen voor de Nederlandse industrie behoren volgens het onderzoek van CE Delft tot de laagste van Europa. Volgens het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) zijn sinds kort ook de elektriciteitsprijzen voor grootverbruikers in Nederland lager dan in Duitsland, België en zelfs Frankrijk. Deze situatie is ontstaan door de nieuwbouw van elektriciteitcentrales en door de verbeterde transportverbindingen voor stroom met het buitenland.

Energiebesparing moet minder vrijblijvend

Natuur en Milieu pleit voor minder vrijblijvend overheidsbeleid zodat het tempo van energiebesparing in de industrie fors omhoog gaat. Op basis van het CE-onderzoek stelt Natuur en Milieu:

het basistarief van de energiebelasting voor de Nederlandse industrie moet worden verhoogd naar het niveau dat geldt voor de industrie in Duitsland;

naar Duits voorbeeld moet een vrijstelling op energiebelasting aan de industrie alleen worden gegeven bij daadwerkelijke realisatie van de doelstellingen voor energiebesparing;

in de milieuvergunningen voor de grote industrie moeten energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van minder dan vijf jaar verplicht worden.

Download hier het volledige onderzoek van CE Delft: Convenanten energiebesparing industrie: resultaten en vrijstellingen energiebelasting.

Zie het origineel
Publicatiedatum: 05-07-2010