Zelfregulering van gerechtsdeurwaarders dient louter eigen belang
05/07/2010 09:32
SEO Economisch Onderzoek
Persbericht, 5 juli 2010- Dit blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek naar de effecten van de Verordening onafhankelijkheid van de gerechtsdeurwaar-der. Deze regelgeving tast de werking van de incassomarkt aan in het nadeel van opdrachtgevers (schuldeisers), schuldenaren en belastingbetalers. Er zijn minder ingrijpende maatregelen beschikbaar om het doel, waarborgen dat een gerechts-deurwaarder zijn ambt onafhankelijk en onpartijdig kan uitoefenen, te bereiken zonder dat de nadelige effecten optreden.
Op 1 juli 2010 is de Verordening onafhankelijkheid van de gerechtsdeurwaarder in wer-king getreden. Als gevolg daarvan gaat de markt waar alleen gerechtsdeurwaarders actief mogen zijn (gerechtelijke incasso's) op slot voor personen die geen gerechtsdeur-waarder zijn. Niet-gerechtsdeurwaarders mogen geen meerderheidsbelang verwerven in een gerechtsdeurwaardersvennootschap ('maximeringsregel') en zij mogen - ook bij een minderheidsbelang - direct, noch indirect betrokken zijn bij opdrachten aan het betreffende deurwaarderskantoor ('opdrachtgeversregels').
De verordening staat voorwaartse verticale integratie op de markt voor incassodiensten in de weg voor incassobureaus en rechtsbijstandsverzekeraars, maar laat achterwaartse integratie, waarbij een gerechtsdeurwaarder buitengerechtelijke incassodiensten aan-biedt, ongemoeid. De deurwaarder heeft een monopolie op het uitvoeren van gerechtelijke incasso's en is als gevolg van de verordening de enige partij die one stop shopping aan kan bieden. De verordening vergroot de concurrentiepositie van de deurwaarder oneigenlijk.
Omdat de marges op gerechtelijke incasso's het hoogst zijn, heeft de deurwaarder een prikkel om buitengerechtelijke incasso's gerechtelijk af te wikkelen. Dat kost meer voor schuldenaren en schuldeisers. Het ministerie van Justitie, dat de verordeningen van de beroepsgroep toetst, heeft dit effect niet meegenomen.
Om te waarborgen dat een gerechtsdeurwaarder zijn ambt onafhankelijk en onpartijdig kan uitoefenen, is het voldoende te garanderen dat niet-gerechtdeurwaarders geen zeggenschap hebben over deurwaarderskantoren. Deze zeggenschap was al geregeld. De verordening van 1 juli is daarom overbodig.
Het rapport is downloadbaar via http://www.seo.nl/nl/publicaties/rapporten/2010/2010-32.html. SEO deed het onderzoek in opdracht van rechtsbijstandverzekeraar DAS, die belangen heeft in zowel incassobureaus als gerechtsdeurswaarderskantoren.