Gemeente Sneek


internationale zonnebootrace

Spannende strijd tijdens internationale zonnebootrace

Dong Energy Frisian Solar Challenge Een week lang gaan 45 teams van universiteiten, hogescholen, het bedrijfsleven en particulieren de strijd met elkaar aan. De race voert over 220 kilometer langs de elf Friese steden. De boten varen op maandag 5 juli door Sneek, IJlst en Sloten.

Naast Nederlandse zonneboten verschijnen teams uit onder andere België, Duitsland, Polen, Brazilië en Amerika aan de start. Maandenlang hebben studenten en professionals gewerkt aan de perfecte combinatie van snelheid en betrouwbaarheid. De zonneboten zijn veelal zelf ontworpen en gebouwd, wat heeft geleid tot revolutionaire vondsten op het gebied van zonne-energie.

Er wordt gestreden in drie klassen. De Challenge A (één stuurman) en Challenge B (twee opvarenden) bestaan uit boten met zonnepanelen van de organisatie. De onderlinge verschillen zijn daardoor minimaal. In de Top-klasse brengen de deelnemers eigen zonnecellen mee en is het aan de teams of er één of twee mensen aan boord zitten.

De Dong Energy Frisian Solar Challenge begint op zondag 4 juli om 10.00 uur met een proloog in de Leeuwarder Prinsentuin. Na vijf etappes eindigt de race daar ook weer op zaterdag 10 juli. De eerste etappe start maandag 5 juli om 9.30 uur in Leeuwarden. De snelste boten worden tussen 15.30 en 18.00 uur verwacht bij de finish in Sloten. Tussendoor is er in Sneek een herstart om 14.00 bij de Waterpoort. De wedstrijd is ook te volgen via www.frisiansolarchallenge.nl.