Transitie-Eiland: Schouwen-Duiveland als inspiratie-eiland

30/06/2010 08:00

Stichting Transitie-Eiland

Inspiratie-Eiland (evenement 3 juli 2010)

Schouwen-Duiveland heeft grote potentie om experimenteer-regio te worden zoals ook de SER dit beoogt.

Op Schouwen-Duiveland vinden belangwekkende pilots plaats.

Een ervan is de veiligheidscan, een pilot m.b.t. de zeespiegelrijzing onder de noemer van Climate Proof Area's. Des te opvallender zijn de twee pilots van InnovatieNetwerk / SenterNovem: de pilot duurzaam BNP ('Gelukscan') en de haalbaarheidsstudie voor introductie van een lokale valuta. Genoemde pilots worden, met medeweten van de gemeente, 'top-down' uitgevoerd.

Daarnaast is er binnen de gemeentelijke organisatie een voorzichtige groei naar 'duurzaam werken'. De gemeente ontwikkelt een 'duurzaamheidskaart' om inzichtelijk te maken in welke mate organisaties betrokken zijn bij projecten van de gemeente en 'duurzaam werken'.

Al deze ontwikkelingen staan ver af van de belevingswereld van de inwoners op Schouwen-Duiveland. De vraag is nu: hoe breng je duurzaamheid / leefbaarheid onder de aandacht. Volume is bepalend voor de mate van succes van de verandering en juist inwoners vormen hiervoor het draagvlak!

Een kleine groep mensen op Schouwen-Duiveland is een stimuleringsplatform gestart om duurzame ontwikkelingen onder de aandacht van de inwoners te brengen. Dit initiatief is geen burgerparticipatie naar gangbare betekenis, maar een beweging die bottom-up en onafhankelijk in gang wordt gezet. De gemeente weet hier nog geen raad mee want wat moet zij met deze 'beweging' waar alle besluitvorming langs commissie en raadsvergadering verloopt?

Tegelijkertijd worden vanuit de WRR en de RMO signalen afgegeven dat dergelijke veranderingen van belang zijn en door lokale en provinciale (en rijks-) overheid gestimuleerd en ondersteund dienen te worden. Het belang van andere sturingsmechanismen wordt dan ook meer duidelijk. Door hun inherente onmogelijkheid om consensus te bereiken voor 'verandering', vormen diezelfde overheden telkens het grootste blok aan het been bij implementatie ervan. Onderwerp is de steeds groter wordende controverse particulier initiatief - overheidsbeleid. Het is tijd dat rollen en verwachtingen worden bijgesteld.

Op 3 juli is er een kleinschalig evenement 'Duurzame Initiatieven'. Het is letterlijk en figuurlijk van Zeeuwse 'bodem' en verenigt bottom-up en top-down. Een aantal bedrijven die zich al bezig houdt met duurzame ontwikkeling én genoemde pilots worden gepresenteerd. En inwoners van Schouwen-Duiveland kunnen kennis nemen van deze ontwikkelingen.

Verbinding leggen tussen particulier initiatief en lopende pilots is de achterliggende ambitie. Dit ambitieniveau lijkt hoog, toch is het slechts een kwestie van doen! Het Evenement Duurzame Initiatieven legt hiervoor de basis.





http://www.transitie-eiland.nl