Gemeente Oldenzaal


Uniek inburgeringsproject in Oldenzaal blijkt succes

02 juli 2010

De gemeente Oldenzaal is in samenwerking met het Regionale Opleidingscentrum van Twente en de lokale sociale werkvoorziening Top Craft op een bijzondere wijze de uitdaging aangegaan om een brug te slaan tussen allochtonen en autochtonen op de werkvloer. Tijdens de pilot van het project "inburgeren op de werkvloer" werd duidelijk dat opleiden op de werkvloer dé oplos-sing is.

Tijdens de Oldenzaalse expertmeetings op het gebied van integratie, die enige tijd geleden werden georganiseerd, kwam het volgende fenomeen aan het licht: "Ik heb een taalachterstand en ik wil wel een taalcursus volgen, maar doordat ik fulltime werk heb daarvoor geen tijd". Tegelijkertijd rees bij het Oldenzaalse bedrijf Top Craft dezelfde vraag. In Oldenzaal is vervolgens door deze partijen nagedacht over een oplossing voor dit probleem. De oplossing lijkt nu te zijn gevonden: opleiden op de werkplek.

Pilot bij Top Craft

Top Craft selecteerde medewerkers, stelden tijd en ruimte beschikbaar en leidden tevens hun eigen afdelingshoofden op. De 22 medewerkers die het traject zijn ingegaan werkten gedurende 18 maanden op de werkvloer aan hun kennis van de Nederlandse taal en bereiden zich voor op het inburgeringsexamen. Doel van het inburgeringexamen en het daaraan voorafgaande programma, is om iedere deelnemer een basiskennis van de Nederlandse taal bij te brengen, kennis van de Nederlandse samenleving en de belangrijkste Nederlandse waarden en normen. Daarmee wordt de fundering gelegd voor een actieve deelname aan het maatschappelijke leven in Nederland. Door deze kennis wordt het werken in Nederland prettiger en veiliger; informatie en voorschriften zijn beter over te brengen en begrijpelijker.

Combinatie met interculturele communicatie

Deze aanpak van de taalachterstand en verbetering van de kennis van de Nederlandse samenleving op de werkvloer is gecombineerd met een opleiding op het gebied van omgang met cultuurverschillen en interculturele communicatie. Ook de leidinggevenden van de cursisten zijn betrokken bij deze cursus. Het doel van de opleiding is om kennis en inzicht te verschaffen in zowel de allochtone als de autochtone culturele waarden en normen. In het bijzonder gaat het dan om de werkcultuur, onderwijscultuur en opvoeding. Het ontbreken van kennis hierover leidt in de praktijk vaak tot onbegrip, isolement, vooroordelen en houdingsproblemen.

Positieve resultaten

Wethouder Yuri Liebrand: "De gekozen aanpak heeft gewerkt, dat is duidelijk. We zullen in Oldenzaal dit instrument vaker in gaat zetten.". De cursus stimuleert, motiveert en ondersteunt de allochtone deelnemers bij hun ontwikkeling op het gebied van werk, onderwijs, opvoeding en positief burgerschap. Door de opleiding werden vooroordelen uit de wereld geholpen. Het vertrouwen tussen afdelingshoofden en medewerkers is door wederzijds begrip en acceptatie sterk verbeterd.

De gekozen multidisciplinaire insteek heeft geleid tot een prachtig resultaat: alle deelnemers aan de pilot hebben het traject met goed gevolg afgelegd en zijn aangemeld voor het inburgeringsexamen. Op 6 juli 2010 ontvangen alle deelnemers aan de pilot als bewijs hiervan een certificaat. En daarnaast is er zichtbaar verbetering opgetreden in de omgang tussen de verschillende etniciteiten op de werkvloer. Kortom: een prachtig resultaat van een bijzondere pilot.