Voedsel en Waren Autoriteit

Nieuwsbericht: Extra controles op naleving beregeningsverbod aardappelteelt

De nieuwe VWA (divisie Plant) voert sinds vorige week extra intensieve controles uit op de naleving van het beregeningsverbod voor aardappelen. De extreem droge weersomstandigheden zorgen voor een groot watertekort bij aardappelgewassen in heel Nederland. Voor deze controles worden ook helikopters ingezet. Tot nu toe zijn er een klein aantal overtredingen vastgesteld.

Beregeningsverbod voor aardappelgewassen
Het gebruik van oppervlaktewater is in de teelt van pootaardappelen niet toegestaan, vanwege een mogelijke introductie van de bruinrotbacterie. Tevens is in de gebieden, waarvan bekend is dat de bruinrotbacterie in het oppervlaktewater voorkomt, het gebruik van oppervlaktewater in de teelt van consumptie- en zetmeelaardappelen verboden. Hieronder valt ook de teelt van ATR en TBM pootaardappelen. Het gebruik van bronwater is in de aardappelteelt wel toegestaan. Bruinrot is binnen de Europese Unie een quarantaineziekte, introductie en verspreiding moet daarom voorkomen worden.

Extra controles per helikopter
Bij de extra controles wordt ook gebruik gemaakt van een helikopter, waardoor in een beperkt aantal uren grote delen van Nederland, waar aardappelteelt plaatsvindt, gecontroleerd kunnen worden. Waarnemingsvluchten vinden zowel overdag als 's avonds plaats en ook in het weekeind. De controles worden voortgezet zolang de weerssituatie daartoe aanleiding geeft.

Enkele overtreders
Tot nu toe zijn er een klein aantal overtredingen vastgesteld, voornamelijk door telers van consumptie- en zetmeelaardappelen binnen de zogeheten beregeningsverbodsgebieden. De meeste aardappeltelers lijken tot nu toe goed om te gaan met de geldende verboden en waar mogelijk gebruik te maken van bronwater.

Maatregelen
Telers die het beregeningsverbod overtreden krijgen te maken met een strafrechtelijke afhandeling. Daarnaast neemt de nieuwe VWA (divisie Plant) maatregelen met betrekking tot het fytosanitaire risico dat ontstaat door het gebruik van mogelijk besmet water. Het betreffende bedrijf wordt voor een aantal jaren aangemerkt als 'risicobedrijf voor bruinrot' en de aardappelteelt op het bedrijf wordt aan extra maatregelen onderworpen.

Meer informatie:

Zie het origineel

* Informatie over bruinrot en ringrot

* Informatie over beregeningsverboden