Ingezonden persbericht
Rotterdam, 1 juli 2010
NRC: Top bedrijfsleven kiest Paars Pluscoalitie
Bestuurders van grotere ondernemingen prefereren een Paars Pluscoalitie boven een nieuw rechts kabinet van VVD, PVV en CDA. Dat blijkt uit een peiling die NRC Handelsblad en adviesbureau Boer & Croon hebben gehouden bij ondernemingen met een omzet van meer dan 25 miljoen euro.
37 procent vindt de coalitie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks de meest gunstige coalitie voor de economie. Een rechtse coalitie van VVD, CDA en PVV is met 21 procent veel minder populair bij de bestuurders. Een coalitie van VVD, CDA en PvdA was in het onderzoek niet apart opgenomen, maar de categorie 'overige coalities' is door slechts een op de zes bestuurders als voorkeur gegeven.
Meer dan de helft (55 procent) heeft op de VVD gestemd bij de verkiezingen, bijna de helft (48 procent) ziet Mark Rutte als de premier die een nieuw kabinet moet gaan leiden. Het aantal PVV-stemmers onder de bestuurders is gering. Het CDA werd bij de verkiezingen gesteund door 9 procent van de ondervraagden, D66 is bij hen met 20 procent na de VVD de populairste partij.
Een op de vijf bestuurders vindt de rechtse coalitie van VVD, CDA en PVV ongunstig voor de economie. Onder de linkse kiezers bij de bestuurders is dat de helft. Een links kabinet van PvdA, SP, D66 en GroenLinks wordt door tweederde van de bestuurders als de meest ongunstige coalitie gezien. Aan het onderzoek hebben 365 bestuurders deelgenomen en het werd gehouden in de periode 10 tot 22 juni, dus na de Tweede Kamerverkiezingen.
Een nieuw kabinet moet in 2015, en liefst al in de jaren daarvoor, een begrotingsevenwicht hebben bereikt, vindt ruim 90 procent van de bestuurders. Het nieuwe kabinet moet direct met ingrijpend bezuinigen beginnen, vindt tweederde, en niet wachten tot er een stabiel economisch herstel is. Daarmee lijken ze een hard en snel bezuinigingsbeleid zoals de VVD voorstaat, te steunen.
Bezuinigen op onderwijs is bij die ombuigingen taboe. Maar een politiek heikel onderwerp als sleutelen aan de hypotheekrenteaftrek is dat nauwelijks. Slechts 15 procent vindt dat van de hypotheekrenteaftrek afgebleven moet worden. Eenderde van de bestuurders vindt juist het omgekeerde en noemt het als belangrijkste maatregel die op fiscaal terrein genomen moet worden.
Meer op de voorpagina van het economiekatern in NRC Handelsblad.
Noot voor de redactie (