10 juni 2010
PERSBERICHT
Kunstenplan 'Fascinatio' van start
Kunst in de openbare ruimte van Capelle aan den IJssel en Rotterdam-Brainpark III
Op 2 juli wordt, na jarenlange voorbereidingen, het kunstenplan Fascinatio werkelijkheid. Dit plan bestaat uit een aantal kunstwerken voor de woonwijk Fascinatio in Capelle aan den IJssel en het bedrijvenpark Brainpark III in Rotterdam. Het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam liet Jan Konings een kunstenplan schrijven waarin verwondering, verbinding en kringloop als thema's opdoemden: dezelfde thema's uit het kinderboek Fascinatio waarop de gelijknamige woonwijk gebouwd is. Deze thema's keren terug in de kunstwerken van drie kunstenaars die op 2 juli worden onthuld. Diederik Klomberg ontwierp een zonnewijzer, waarop een klein jongetje de loop van de zon aanwijst. Stanislaw Lewkowicz liet een trottoirband ontsporen in een kwikzilveren vorm een wonderbaarlijke metamorfose die je in de nuchtere dagelijkse werkelijkheid nooit tegenkomt. Dat geldt ook voor de rotsblokken die Onno Poiesz verspreidde over de Solislaan, met daarin fossielen van een onverwacht verleden. Vrijdag 2 juli om 1 4 uur onthullen de cultuurwethouders van Capelle en Rotterdam de kunstwerken en wordt een vooruitblik getoond op een vierde kunstwerk, van Marcel Kronenburg, dat mogelijk later dit jaar in Brainpark III wordt geplaatst.
Fascinatio is de eerste woonwijk in Nederland waarvan het plan is gebaseerd op een boek. In Nederland is zoiets een keer eerder gedaan: bij pretpark De Efteling. Voor Capelle levert dit een wijk op waar verwondering, verbazing en geborgenheid aan ten grondslag liggen. Toen het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam werd gevraagd kunst voor dit gebied te ontwikkelen, schakelde het Jan Konings in die een plan schreef op basis van de 'infill attractions' uit de recreatie-industrie. Iedere pretparkbezoeker kent ze: deze kleine attracties tussen eindbestemmingen in, zoals de zingende paddenstoelen in de Efteling. Deze attracties doen verwonderen en blijven je soms meer bij dan de hoofddoelen die je je op een dag stelt. Vertaald naar Fascinatio en Brainpark III betekent dat dat je ook de reis tussen wonen en werken gaat waarderen, dat je je daar kunt verwonderen, van je omgeving gaat houden. De kunstwerken laden de ruimte op met een publiek domein, waardoor de wijk meer wordt dan een opbergk ast van infrastructurele voorzieningen. Ze geven spanning, samenspel en binding aan de wijk.
Vier kunstenaars kregen een opdracht om onder de artistieke directie van het Centrum Beeldende Kunst een kunstwerk te maken:
"Zonnewijzer" van Diederik Klomberg. in het hart van de Solislaan staat een bronzen jongensfiguurtje (een afbeelding van zijn zoon) hoog boven op een hardstenen sokkel op een ronddraaiend plateau. De gestrekte arm van het jongetje volgt dag en nacht de loop van de zon.
Drie "Illegale Beelden" van Onno Poiesz liggen verspreid over de Solislaan, alsof buurtbewoners illegaal een paar rotsblokken (die als verkeersremmende maatregel dienst doen) hebben getransformeerd tot een ander werk. Ze bevatten figuraties van een verzameling 'helden' die eruit zien als fossielen in het steen: het "hoofd van Michelangelo" ter hoogte van huisnummer 181, een "vogel" ter hoogte van huisnummer 127 en een "robot" ter hoogte van huisnummer 43. De blokken zijn gemaakt van keramiek in rotsachtige kleuren. Het zal een gevoel opwekken van verwondering en pas bij nader onderzoek zal blijken dat het een kopie van de werkelijkheid is - een thema dat regelmatig terugkomt in Poiesz' werk.
"Eenzame Hoek" van Stanislaw Lewkowicz bevindt zich aan de noordoostzijde van de wijk, op de hoek waar de Flatusstraat samenkomt met de Ardalaan. De trottoirband en twee lichtmasten zijn veranderd in een onregelmatige, hoogglanzende vloeiende vorm. "De straathoek lijkt te zijn veranderd in kwikzilver, als een onverwachte onderbreking in het rechtlijnige stratenpatroon. Een hoek die even ontsnapt aan de controle, een ontsnapte gedachte die de straathoek tegelijk eenzaam en romantisch maakt," zegt Lewkowicz.
Ontwerp "I.T.!" van Marcel Kronenburg wordt hopelijk later dit jaar gerealiseerd in Brainpark III. In dit kantorenpark heerst een oncontroleerbare informatietechnologie, vindt Kronenburg. Zoals de wijk Fascinatio zijn vormgeving heeft ontleend aan het vertelboek Wonderwind, zo heeft Kronenburg zijn ontwerp voor een kunstwerk in Brainpark III mede gebaseerd op de horrorcomic 'The Swampthing'. Hij laat in zijn ontwerp kabels en leidingen uitvergroot naar buiten komen. Iets 'levends en primitiefs' met tentakels en een eigen brein kronkelt vanuit het water omhoog, tegen en hoog over de leuning van de wandelsteiger in de vijver.
Centrum Beeldende Kunst Rotterdam
Nieuwe Binnenweg 75
3014 GE Rotterdam
di-zo 12-17 uur
010 4360288 /