Gemeente Utrecht

Raad Utrecht stelt Voorjaarsnota en Verantwoording vast vast

De raad van Utrecht heeft in een lange vergadering de Voorjaarsnota 2010 en de Verantwoording 2009 vastgesteld. De raad draaide een aantal door het college voorgestelde maatregelen terug. Het college kreeg van de raad een stevige steun in de rug met zijn prositutiebeleid en werd voorts stevig gestimuleerd de begroting 2011 transparanter te maken.

Jaarlijks stelt het college de Voorjaarsnota op ter voorbereiding op de programmabegroting die in het najaar wordt gepresenteerd. De Voorjaarsnota geeft inzicht in de actuele financiële situatie van de gemeente en bevat voorstellen als opmaat naar de begroting.

AWBZ pakketmaatregelen

De drie coalitiepartijen (GroenLinks, PvdA en D66), de SP en Stadspartij Leefbaar Utrecht dienden een amendement in waarin het besluit werd voorgelegd de compensatiemiddelen van de AWBZ Pakketmaatregel niet in de algemene reserve te storten, maar in een fonds. Hiermee beogen de partijen dat zoveel mogelijk ouderen zelfstandig kunnen blijven wonen en participeren in de samenleving. Het amendement werd aangenomen. Tegen stemden de VVD, het CDA en Trots op Nederland.

Prostitutiebeleid

In een door de raad unaniem aangenomen motie werd het college opgedragen het uitstapbeleid en de hulpverlening voor prostituees in de komende periode onverminderd voort te zetten. Het college beschouwde de motie als een steun in de rug.

Transparantie begroting

In veel bewoordingen werd door meerdere partijen aangedrongen op meer transparantie in de nog op te stellen begroting voor het jaar 2011. Op dit moment is bij veel begrotingsposten onduidelijk welk deel uit werkelijke uitgaven bestaat en welk deel bestaat uit taakstellingen uit het verleden. Dit bemoeilijkt het maken van politieke keuzes. De raad nam unaniem een motie aan waarin het college werd opgedragen in het najaar een transparante begroting te presenteren.

Bezuinigingen ambtelijk apparaat

De raad besteedde tijdens het debat veel aandacht aan de aangekondigde bezuinigingen op het ambtelijk apparaat en de inhuur van externen; hierop moet vanaf 2014 structureel per jaar ruim 50 miljoen Euro bezuinigd worden. Het college meldde met het terugdringen van de inhuur van externen en de selectieve vacaturestop al voortvarend aan de gang te zijn. Aan de bezuinigingen op het apparaat zal eerst een zogenaamde kerntakendiscussie vooraf gaan, waarin de raad nadrukkelijk zijn rol opeiste. Wethouder Kreijkamp beloofde opnieuw kort na het zomerreces met een plan van aanpak te komen. Maatregelen ter verbetering van de efficiency hoeven daar niet op te wachten en zullen altijd en bij voortduring de volle aandacht van het college moeten hebben, zo meende de raad.

Toezeggingen college

Het college nam een viertal moties over, waarna deze werden ingetrokken. Deze moties leiden hiermee een verder leven als een harde toezegging vanuit het college:

a) Andere besteding welzijnsbudgetten:

Door CDA, SP, ChristenUnie en Trots op Nederland werd een motie ingediend waarin het college werd opgedragen een substantieel deel van het budget dat nu wordt uitgegeven aan de wijkwelzijnsinstellingen vrij te maken voor subsidieaanvragen door andere organisaties.

b) Benutten leegstaande terreinen:

In een door PvdA, GroenLinks, D66, ChristenUnie en Trots op Nederland ingediende motie werd het college gevraagd aan te geven hoe nu nog leegstaande terreinen in Leidsche Rijn tijdelijk geschikt gemaakt kunnen worden voor onderwijs, kinderopvang, cultuur, jongeren en groen.

c) Durzaamheidsfonds:

De PvdA, SP en D66 dienden een motie in die erop gericht was een effectievere inzet van het duurzaamheidsfonds te realiseren. Het college kondigde voor het najaar ook een duurzaamheidsplan aan ter invulling van het fonds en erkende als gemeente ook zelf veel meer te kunnen doen aan klimaatbeleid en energiezuinig werken.

d) De Utrechtse binnenhaven:

De coalitiepartijen, het CDA, de VVD, de SP en Trots op Nederland dienden een motie in waarin het college werd opgedragen de potentie van de Utrechtse binnenhaven beter te benutten en samen met de ondernemers te onderzoeken welke mogelijkheden hiervoor aanwezig zijn op het gebied van stimulering economie en het bijdragen aan de bereikbaarheid van de stad voor goederenvervoer.

e) Park- en plantsoenonderhoud:

Het college kwam voorts met het voorstel niet te bezuinigen op het onderhoudsniveau van de Utrechtse parken en plantsoenen. Veel fracties hadden hier op aangedrongen. Door samenwerking met UW Bedrijven, die met tekorten kampt, worden twee vliegen in een klap geslagen: de parken blijven op hetzelfde onderhoudsniveau en de tekorten van UW Bedrijven verminderen.

f) Bestrijding gladheid en ongedierte:

Een aantal fracties had eerder ook aangedrongen om de voorgestelde uitbesteding van de gladheidsbestrijding en de ongediertebestrijding op te schorten. Deze uitbesteding is voorlopig van de baan, zo zegde het college toe. Het onderwerp wordt betrokken bij de aangekondigde kerntakendiscussie.

Graffiti, coffeeshops en veiligheid

Een aantal moties haalden het niet; een greep hieruit:

g) een motie van de VVD, het CDA, Stadspartij Leefbaar Utrecht, Trots op Nederland en ChristenUnie om structureel geld beschikbaar te stellen voor graffitiverwijdering kon niet op een meerderheid rekenen. De drie coalitiepartijen en de SP stemden tegen.

h) een motie van de VVD om de rijksbezuiniging van 1,4 miljoen Euro op de uitkering Leefbaarheid en Veiligheid te verrekenen met het leefbaarheidsbudget werd verworpen. VVD en Trots op Nederland stemden voor.

i) een motie van het CDA, Trots op Nederland en ChristenUnie om eerst draagvlakmetingen te verrichten voordat coffeeshops zich kunnen vestigen, werd ook verworpen met alleen stemmen vóór van de indienende partijen.

j) een motie van CDA, SP en ChristenUnie, waarin het college werd opgedragen om bij de begroting 2011 aan de raad te rapporteren hoe het in het collegeprogramma voorgestelde bedrag van 59 miljoen Euro uit de verschillende grondexploitaties, kan worden gerealiseerd, werd verworpen. Tegen stemden de drie coalitiepartijen.

k) een motie van Stadspartij Leefbaar Utrecht en Trots op Nederland, waarin het college werd opgedragen in de op te stellen begroting af te zien van de structurele korting op het budget "inlopen achterstallig onderhoud" ten koste van het fonds duurzaamheid, werd verworpen door tegenstemmen van de drie coalitiepartijen en de SP.

Vaststelling Voorjaarsnota en Verantwoording

Vóór de vaststelling van de Verantwoording 2009 stemden GroenLinks, PvdA, D66, VVD, CDA en ChristenUnie. Tegen stemden de SP, Stadspartij Leefbaar Utrecht en Trots op Nederland.

Vóór de Voorjaarsnota 2010 c.a. stemden GroenLinks, PvdA, D66 en Stadpartij Leefbaar Utrecht. Tegen stemden VVD, CDA, SP, Trots op Nederland en ChristenUnie.