Gemeente Utrecht
Onderzoek naar fraude en illegaal werken in Ondiep
Het Interventieteam Utrecht-Gooi&Vechtstreek heeft van maart tot en met december 2009 controles uitgevoerd in de wijk Ondiep. Dit heeft in totaal EURO 7.062.806 opgeleverd aan boetes, belastingcorrecties en besparing op uitkeringen. Zo heeft de Belastingdienst voor EURO 3.608.521 aan correcties op aanslagen aan ondernemers opgelegd. Gemeente en Rijk hebben EURO 1.742.400 bespaard op beëindigde en niet toegekende bijstandsuitkeringen voor bewoners.
Er zijn in totaal 495 controles uitgevoerd, 348 bij woningen en 147 bij ondernemers en een verkeerscontrole. Doel van het project was: bijdragen aan het tegengaan van het afglijden van de wijk Ondiep en het bieden van zorg en het begeleiden naar kansen op werk.
Fraude door bewoners
Het fraudeteam ontdekte in 183 van de gecontroleerde woningen zaken die niet in orde waren, waaronder fraude met uitkeringen. In totaal bespaart de gemeente EURO 435.600. Er zijn 29 bijstandsuitkeringen beëindigd, onder meer omdat mensen wel werk hadden. De gemeente vordert EURO 461.192 terug omdat bijstandsuitkeringen ten onrechte verstrekt werden. Twintig zaken worden nog onderzocht.
Het UWV heeft nog eens EURO 95.022 teruggevorderd aan WAO- en WW-uitkeringen.
De Belastingdienst vordert EURO 196.612 terug van huur- en zorgtoeslagen, die ten onrechte of te hoog uitgekeerd werden.
Op 15 adressen wordt nog onderzoek gedaan naar overbewoning en illegale onderhuur.
Fraude door ondernemers
Bij 81 van de onderzochte ondernemingen waren zaken niet in orde. Vier horeca-ondernemingen zijn tijdelijk gesloten, één zaak is definitief gesloten. Bij twee ondernemingen zijn zogenaamde 'Bibob'- onderzoeken gestart. Hierbij wordt onderzocht of er sprake is van criminele activiteiten.
De Arbeidsinspectie heeft voor EURO 78.000 boetes opgelegd aan 13 bedrijven. Zij hadden mensen in dienst die niet in Nederland mogen werken.
Het fraudeteam onderzocht ook gastouderbedrijven in de wijk. Hier werden verschillende misstanden aangetroffen. Zo bleek dat in een aantal gevallen ten onrechte Kinderopvangtoeslag werd ontvangen door ouders. Mede naar aanleiding hiervan is inmiddels een Interventieproject Gastouderbureaus gestart in de regio Utrecht en Gooi- en Vechtstreek.
Er komen in Ondiep nog vijf controledagen, net als in Lombok en Overvecht (wijken waar het fraudeteam eerder onderzoek deed).
Partners die aan het project in Ondiep meededen, waren: gemeente Utrecht, Belastingdienst Utrecht-Gooi, Belastingdienst Toeslagen, Politie Utrecht, het Openbaar Ministerie, Arbeidsinspectie, Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en de Sociale Verzekeringsbank.
Het team valt onder de verantwoordelijkheid van de Utrechtse wethouder voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid Rinda den Besten.