LEI


2 jul 2010
Onderdeel: LEI

âFormeer een coalitie van bereidwilligen en ga snellerâ

Een elitegroep van zestien internationale opinieleiders nam afgelopen voorjaar deel aan een ronde tafelbijeenkomst in Amsterdam: vertegenwoordigers van topuniversiteiten, kennisinstituten en bedrijven uit de voedingssector uit Europa, Azië en Amerika discussieerden over publieke en private strategieën voor een gezonde voedselkeuze op de lange termijn. De resultaten van deze ronde tafelbijeenkomst âEncouraging and Sustaining Healthy Food Choicesâ zijn nu beschikbaar.

Hoewel verschillende partijen de afgelopen tijd hebben laten zien dat ze bij willen dragen aan een gezondere voedselkeuze, vinden de deelnemers aan de ronde tafel dat het niet snel genoeg gaat. Een grotere rol zien ze weggelegd voor de supermarkt. Deze zou de invloed die ze als portier op de consument heeft nog sterker kunnen invullen door positieve prikkels voor een gezonde keuze te ontwikkelen, samen met alle ketenpartners. Fabrikanten zouden eten lekker én gezond moeten maken, met de nadruk op de hele maaltijd en niet alleen op losse ingrediënten. Consumenten moeten (weer) leren om de inhoud en de hoeveelheid voedsel te herkennen in een normale lunch van 500-calorieen. Verder werkt een oriëntatie op alleen gezondheid niet, gezonde voeding dient daarom veel meer verbonden te worden met andere waarden zoals smaak, plezier, energie en vitaliteit.

Deelnemers aan de ronde tafel deelden een compliment uit aan hen die al actief aan de slag zijn en bemoedigden hen een coalitie van bereidwilligen te vormen en sneller te gaan. Tot slot benadrukten de deelnemers het belang van meer onderzoek met inbegrip van keiharde data om gericht te kunnen interveniëren. Het bedrijfsleven en de wetenschap zouden gezamenlijk experimenten moeten opzetten om te onderzoeken of bewustwordingscampagnes effect hebben.

Voor een verslag van de ronde tafelconferentie en voor de onderliggende documenten zie: www.roundtablefoodchoices.org
Â

Contact
Mariët de Winter
mariet.dewinter@wur.nl
070-335 8332