2 jul 2010
Onderdeel: LEI
âFormeer een coalitie van bereidwilligen en ga snellerâ
Een elitegroep van zestien internationale opinieleiders nam afgelopen
voorjaar deel aan een ronde tafelbijeenkomst in Amsterdam:
vertegenwoordigers van topuniversiteiten, kennisinstituten en bedrijven
uit de voedingssector uit Europa, Azië en Amerika discussieerden over
publieke en private strategieën voor een gezonde voedselkeuze op de
lange termijn. De resultaten van deze ronde tafelbijeenkomst
âEncouraging and Sustaining Healthy Food Choicesâ zijn nu beschikbaar.
Hoewel verschillende partijen de afgelopen tijd hebben laten zien dat
ze bij willen dragen aan een gezondere voedselkeuze, vinden de
deelnemers aan de ronde tafel dat het niet snel genoeg gaat. Een
grotere rol zien ze weggelegd voor de supermarkt. Deze zou de invloed
die ze als portier op de consument heeft nog sterker kunnen invullen
door positieve prikkels voor een gezonde keuze te ontwikkelen, samen
met alle ketenpartners. Fabrikanten zouden eten lekker én gezond
moeten maken, met de nadruk op de hele maaltijd en niet alleen op losse
ingrediënten. Consumenten moeten (weer) leren om de inhoud en de
hoeveelheid voedsel te herkennen in een normale lunch van
500-calorieen. Verder werkt een oriëntatie op alleen gezondheid niet,
gezonde voeding dient daarom veel meer verbonden te worden met andere
waarden zoals smaak, plezier, energie en vitaliteit.
Deelnemers aan de ronde tafel deelden een compliment uit aan hen die al
actief aan de slag zijn en bemoedigden hen een coalitie van
bereidwilligen te vormen en sneller te gaan. Tot slot benadrukten de
deelnemers het belang van meer onderzoek met inbegrip van keiharde data
om gericht te kunnen interveniëren. Het bedrijfsleven en de wetenschap
zouden gezamenlijk experimenten moeten opzetten om te onderzoeken of
bewustwordingscampagnes effect hebben.
Voor een verslag van de ronde tafelconferentie en voor de onderliggende
documenten zie: www.roundtablefoodchoices.org
Â
Contact
Mariët de Winter
mariet.dewinter@wur.nl
070-335 8332
LEI