Gemeente Boxtel
Boxtel houdt beleid overeind ondanks forse bezuinigingen
02-07-2010
De Rijksoverheid bezuinigt fors en daardoor moeten ook gemeenten hun uitgaven flink terug brengen. Boxtel is hierop geen uitzondering. Uitgaande van de meicirculaire moeten we uitgaan van een bezuiniging van tenminste ? 2 miljoen. Op een begroting van zo'n ? 90 miljoen betekent dit bijna 2,5%. Ondanks deze grote bezuiniging presenteert het college van B? een dekkingsvoorstel voor een sluitende begroting, met behoud van de ambities uit onze strategische visie 2010-2020 en het beleidsprogramma 2010-2014. We moeten het met flink minder financiële middelen doen maar een duurzaam en dynamisch centrum in Het Groene Woud, waar de burger centraal staat voor de lokale overheid, blijft het doel. Een doel dat nog steeds bereikt kan worden. Meer dan het vinden van bezuinigingsmogelijkheden, is dat het belangrijkste resultaat van dit dekkingsvoorstel. Tenslotte realiseert dit voorstel dit alles met niet meer dan trendmatige lastenstijgingen voor onze burgers.
Link:
http://www.boxtel.nl/nieuws.php
Hoe kan dit?
De afgelopen jaren heeft de gemeente Boxtel goede reserves opgebouwd. Dit blijkt nu een verstandige keuze te zijn geweest. De inzet van onze reserves maakt het nu mogelijk onze ambities te behouden. Op personeel bezuinigen we de komende jaren ? 750.000,- en de eerste helft daarvan al in 2011. Een vierde van de totale bezuiniging kunnen we hiermee realiseren.
Behoud van ambities
In onze strategische visie stelden we zes ambities. Deze blijven, ook nu we moeten bezuinigen, overeind. Op gebied van duurzaamheid blijven we voorop lopen. Hiervoor doen we een beroep op onze reserves en zoeken we regionaal naar versterking. Met de TU Eindhoven kijken we of we ons verder kunnen ontwikkelen tot energieneutrale gemeente. Ons beleid op gebied van toerisme en recreatie zetten we voort, omdat we hierin een nieuwe economische drager zien. Met de dekkingsvoorstellen blijft de basis onder bezoekerscentrum De Groene Poort verzekerd. Op dit moment is het economisch moeilijk, maar juist daarom moeten we investeren in onze positie van werkgelegenheidsgemeente dat doen we vooral op bedrijventerrein Ladonk-Vorst waarvoor we een herstructureringsfonds van ? 1,4 miljoen beschikbaar hebben. We blijven ook werken aan Sterk Centrum: de komende jaren worden straten aan de Cultuurhistorische As, het parkeren en de Markt aangepakt. Nu Plan De Croon is afgerond en particuliere investeerders stevig aan de weg timmeren, kan ons Centrum een sprong voorwaarts maken op het moment dat de economie weer aantrekt. Particuliere investeringen en het afronden van De Croon zijn tekenen dat ons Centrum sterker wordt. Boxtel is een prima woongemeente en kan dat ook in 2020 zijn. Wel nemen we op gebied van woningbouw genoegen met een iets lagere kwaliteit: geen basisniveau van 9,5 maar van een 8 met hier en daar een uitschieter. De kwaliteit van de woonomgeving, het voorzieningenniveau en de sociale cohesie zijn kwaliteiten van onze aangename woongemeente waar we geen concessies doen. Op gebied van infrastructuur hebben we grote plannen.
Behandeling van het dekkingsvoorstel
Het dekkingsvoorstel wordt behandeld in de commissie Bestuurlijke Zaken van 12 juli. De commissieleden krijgen de stukken dan ook vandaag toegezonden. De uitkomsten van de bespreking in de commissie vormt de basis voor de presentatie van de begroting in september.