TNS NIPO

TNS NIPO publicaties

2 juli 2010

Rassendiscriminatie vaak niet gemeld
Tweede Kamer ontvangt Monitor Rassendiscriminatie 2009

Mensen die rassendiscriminatie ervaren, doen hiervan vaak geen melding bij een daarvoor bestemde instantie. In 2009 werd meer dan 70 procent van de incidenten nergens gemeld. Dat blijkt uit de Monitor Rassendiscriminatie 2009, die minister Van Middelkoop (Wonen, Wijken en Integratie) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De meest genoemde reden om niet te melden is de opvatting dat het geen zin heeft. De mentaliteit van mensen die discrimineren is toch niet te veranderen, is een van de achterliggende gedachten.

De monitor is het vervolg op de Monitor Rassendiscriminatie 2005 en is in opdracht van het ministerie van VROM samengesteld door Art.1 in samenwerking met de Anne Frank Stichting en de Universiteit Leiden. De publicatie bestaat uit een survey naar discriminatie-ervaringen en een inventarisatie van beschikbare gegevens over rassendiscriminatie in Nederland. De monitor laat zien in hoeverre incidenten voorkomen op de verschillende terreinen, zoals onderwijs, horeca en internet, en in specifieke vormen, zoals antisemitisme, rechts-extremisme en discriminatie van moslims.

Ervaren discriminatie
Uit de monitor blijkt dat discriminatie kan leiden tot een gevoel van machteloosheid. Op de terreinen horeca en arbeidsmarkt kan dat bijvoorbeeld tot uiting komen in vermijdingsgedrag van mensen die discriminatie ervaren. Mensen ontwijken dan horecagelegenheden en arbeidssectoren waar ze verwachten gediscrimineerd te worden. De monitor toont verder een lichte daling van de mate van ervaren discriminatie ten opzichte van 2005. In 2009 ervoer gemiddeld 41 procent van de Marokkanen, Turken, Surinamers en Antillianen discriminatie op grond van afkomst, huidskleur of geloof. In 2005 was dat 47 procent. Autochtone Nederlanders maken relatief weinig rassendiscriminatie mee (3% in 2009). Discriminatie blijkt vooral hard aan te komen als zelfontplooiing wordt belemmerd en als de dader een gezagsdrager is. Discriminatie op grond van godsdienst wordt met name door moslims ervaren. Onderzoek laat zien dat zij negatieve gevolgen ondervinden van het veelal stereotype en generaliserende discours rondom moslims en de islam. Opvallend is het toenemende aantal geweldsdelicten gericht tegen moslims in Nederland.

Download of bestel Monitor Rassendiscriminatie 2009 De Monitor Rassendiscriminatie 2009 is te downloaden via de volgende link: http://www.art1.nl/scripts/download.php?document=843. De publicatie is ook te bestellen in de shop van Art.1.

F5075 | TNS NIPObase CAWI/CAPI | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Art.1, in samenwerking met de Anne Frank Stichting, de Universiteit Leiden, Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht. Eindopdrachtgever is het Ministerie van Wonen, Wijken en Integratie.

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Peter Kanne (tel: 020 522 59 24) of Noortje Antonis (tel: 020 522 54 86) van TNS NIPO, of met Igor Boog (tel: 010 201 02 01) van Art.1.