Artsen zonder Grenzen

Scoren tegen aids: HALFTIME! toernooi 2 juli in Johannesburg

02-07-2010

HALFTIME! © Artsen zonder Grenzen Zes teams van aidspatiënten en hulpverleners spelen vandaag tegen elkaar in het Newton Park in Johannesburg. Zij willen laten zien dat hiv geen rode kaart voor het leven hoeft te zijn. Hùn doel: de wereld duidelijk maken dat de strijd tegen aids nog maar in de eerste helft zit, en dat om te scoren tegen aids, deze strijd absoluut voortgezet moet worden. Want van elke 3 hiv-patiënten krijgt nu slechts één daarvan de levensreddende aidsremmers die hij of zij nodig heeft. Dit toernooi met de naam `HALFTIME!' is georganiseerd door Artsen zonder Grenzen.

Strijd tegen aids

Vier miljoen mensen wereldwijd hebben een nieuwe kans op leven gekregen dankzij een aidsremmende behandeling. Dit is mogelijk gemaakt door de politieke wil en financiële steun van internationale donorlanden en
-organisaties. De laatste anderhalf jaar lopen de fondsen echter terug. `Stel je voor dat iemand halverwege het WK voetbal stilzet, dan zou er een massaal protest komen. Maar dat is wel precies wat er nu met de strijd tegen hiv en aids gebeurt. Dat betekent dat miljoenen mensen de komende jaren kunnen komen te overlijden. Er zijn publieke beloftes gemaakt en wij vinden dat ze zich daaraan moeten houden,' aldus Gilles van Cutsem, projectcoördinator van het Artsen zonder Grenzen hiv/aidsproject in Khayelitsha, een sloppenwijk aan de rand van Kaapstad.

HALFTIME! toernooi

Het HALFTIME! toernooi brengt mensen met hiv, activisten van de Treatment Action Campaign en hulpverleners van Artsen zonder Grenzen die in aidsprojecten werken bij elkaar. Eén dag lang zullen zes teams van elk 5 spelers tegen elkaar spelen om te laten zien. Daarmee willen de spelers die het hiv-virus hebben, laten zien dat zij dankzij de aidsremmers een normaal leven kunnen leiden, kunnen sporten en protesteren tegen het feit dat als de aidsremmers hun onthouden wordt, zij buitenspel gezet zullen worden. De teams bestaan uit: de ARV Swallows en de OI Bombers uit Zimbabwe (kort voor Opportunistic Infection Bombers), de HIV Conquerors uit Swaziland, de Mambinhas uit Mozambique en de twee Zuid-Afrikaanse teams Siyaphila en Fluconazole Pirates.

Rode Duivels

Ook in andere landen wordt er voetbal tegen aids gespeeld: gisteren, in Zwitserland aan het meer van Genève, vandaag spelen oud-Rode Duivels tegen een Artsen zonder Grenzen team op het Flageyplein in Brussel en op 6 juli in Limbe, Malawi.

Artsen zonder Grenzen en aids

Artsen zonder Grenzen behandelt en ondersteunt wereldwijd meer dan 160.000 mensen met hiv en aids. Er zijn programma's in 27 landen. Artsen zonder Grenzen verleent sinds 1990 medische hulp aan hiv-positieve mensen. In 2000, toen de aidsremmers goedkoper werden, begonnen we met de eerste aidsremmende behandelingen aan onze aidspatiënten. Onze motivatie was dezelfde als nu: zonder behandeling zouden onze patiënten doodgaan.

HALFTIME!


* Lees de weblogs over de teams en hulpverleners
* Bekijk de HALFTIME! website

* Bekijk het medisch dossier aids