Gemeente Eindhoven

Rekenkameronderzoek besluitvormingsproces verkoop NRE De kwaliteit van het besluitvormingsproces inzake de voorgenomen verkoop van het Nutsbedrijf Regio Eindhoven (NRE) is onderzocht door een werkgroep van rekenkamers van de betreffende gemeenten.

Vanaf eind jaren negentig oriënteerde het -voorheen publiek- bedrijf zich samen met de gemeenten die aandeelhouders waren, op verkoop aan een private partij. Was het proces van besluitvorming adequaat, hoe zat het met de informatievoorziening en welke rol hebben de partijen vervuld? En kunnen er verbetersuggesties worden geformuleerd voor toekomstig handelen van gemeenten in soortgelijke situaties? Dat zijn de vragen die centraal stonden in het onderzoek.

De werkgroep maakte op basis van documentanalyse van het NRE dossier een reconstructie op hoofdlijnen en vulde deze aan met de inzichten verkregen uit gesprekken met een aantal betrokkenen.

Er worden twee fasen onderkend: een eerste fase van 1999-2004, waarin met het Spaanse bedrijf Endesa verregaande afspraken werden gemaakt en een tweede fase, van 2005-2009, waarin onder meer nauw werd samengewerkt met het Australische bedrijf MEIF als kandidaat koper.

De deal met Endesa ging niet door, omdat de toenmalige minister haar toestemming onthield, ook de voorgenomen verkoop aan MEIF werd uiteindelijk niet geëffectueerd. Begin 2010 is NRE alsnog verkocht.

De werkgroep plaatst de gang van zaken nadrukkelijk in de context van de veranderende landelijke ontwikkelingen op het gebied van liberalisering en privatisering. Het blijkt dat de gemeenten de weerstand tegen verdergaande privatisering nogal hebben onderschat.

Tekortkomingen

De werkgroep constateert dat er wel wat verschillen in aanpak zijn geweest in de eerste en de tweede fase, maar het ondernemen in de private sector is voor de (lokale) overheid een problematische aangelegenheid. Het besluitvormingsproces laat een aantal flinke tekortkomingen zien- het proces was niet adequaat. Er is niet gebleken dat de informatieverstrekking in het algemeen incorrect of onvolledig was, hoewel er traag werd gecommuniceerd over een aangekondigde tariefkorting. Maar gezien onder meer het complexe karakter en het ontbreken van specialistische kennis, waren er problemen met de transparantie. Uit oogpunt van de democratische verantwoording zijn er aanzienlijke risico's gelopen bij de behartiging van de publieke taak. De gemeenten waren onvoldoende toegerust de gang van zaken in het privaatrechtelijke domein te sturen, monitoren en controleren. De controlerende taak moet in de toekomst beter.

Aanbevelingen

De werkgroep doet een aantal aanbevelingen voor handelen van gemeenten in vergelijkbare situaties. Van groot belang is er meer boven op te zitten: onder meer door het aanhouden van een degelijke planmatige aanpak in termen van normen van kaderstelling, uitvoering, controle en monitoring met behulp van verstrekte informatie en bijsturing.

Er worden suggesties gedaan op het gebied van: de rol van gemeenten; de projectmatige aanpak, de borging van personele continuïteit, procesafspraken over terugkoppeling en informatievoorziening, het aanbrengen van voldoende `checks & balances', de inschakeling van onafhankelijke deskundigen en de aanstelling van toezichthouders (commissarissen) op basis van eigentijdse eisen van effectiviteit.