FNV Bondgenoten

Bonden: overheid moet maatregelen treffen tegen prijzenoorlog op postmarkt

Abva Kabo FNV, BVPP, CNV Publieke Zaak en FNV Bondgenoten willen op de kortst mogelijke termijn met ministers Donner van SZW en van der Hoeven van EZ in gesprek over de postmarkt. De bonden willen met de ministers praten over mogelijke maatregelen om het perspectief van de vele duizenden met ontslag bedreigde TNT-werknemers te verbeteren.

Daarnaast willen de bonden dat de overheid maatregelen neemt om de prijzenoorlog op de postmarkt te stoppen. Hun voorkeur gaat uit naar een directe prijsmaatregel, maar andere maatregelen die leiden tot prijsverhoging zijn ook bespreekbaar.

Amper een jaar na de volledige liberalisering van de postmarkt lijkt zich een sociaal drama te voltrekken. Bij TNT hebben 11.000 werknemers een vooraankondiging van een overcompleetverklaring ontvangen. Van de afspraken over de totstandkoming van arbeidsovereenkomsten en betaling van het minimumloon bij de nieuwe postbedrijven is tot op heden niet veel gekomen. Daarnaast staat de werkgelegenheid van meer dan 10.000 postverspreiders bij de nieuwe postbedrijven onder druk.

De problemen zijn voor een deel te wijten aan een volumedaling op de postmarkt, maar worden grotendeels veroorzaakt door een enorme prijsconcurrentie tussen de verschillende postbedrijven. Egon Groen namens de bonden: 'Nu zijn er alleen verliezers: de bedrijven, de werknemers, maar ook de klanten. Want de kwaliteit van de postbezorging staat inmiddels ook enorm onder druk. Het wordt tijd dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. Aan de volumedaling valt weinig te doen, aan de prijzenslag wél. Wij willen graag dat de overheid een al dan niet tijdelijke prijsmaatregel treft. Maar, elke andere maatregel die tot een prijsverhoging leidt is voor ons ook bespreekbaar'.

Eind jaren negentig van de vorige eeuw heeft de overheid besloten de postmarkt stapsgewijs te liberaliseren. Daarbij is nagelaten randvoorwaarden te stellen. De vorig jaar gemaakte afspraken tussen kabinet, bonden en werkgevers hebben niet het gewenste resultaat. Hoewel de bonden nog in overleg zijn met werkgevers, hebben die inmiddels de cao voor postverspreiders opgezegd. Daarmee is een Algemene Maatregel van Bestuur van kracht geworden, die de postbedrijven vanaf 1 januari 2011 oplegt te werken met 100% arbeidsovereenkomsten, tenzij er voor die tijd een nieuwe cao tot stand komt.