Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Extra geld uit gemeentefonds voor krimpgemeenten Het Rijk stelt aan 20 Limburgse krimpgemeenten vanaf 2011 extra middelen uit het gemeentefonds beschikbaar. Dit zijn alle Limburgse gemeenten die de laatste 7 jaar hun inwonersaantal met meer dan 1% zagen dalen. Met dit extra geld kunnen ze een deel van de maatregelen betalen die nodig zijn om in te spelen op krimp. Het Rijk kiest vol overtuiging voor deze maatregel ondanks een negatief advies van de Raad voor de financiele verhoudingen. Het College van Gedeputeerde Staten van Limburg steunt dit besluit van harte en spoort de Limburgse gemeenten per brief aan de kansen van krimp optimaal te benutten.

In de junicirculaire 2010 over het gemeentefonds heeft het Rijk de invoering van de krimpmaatstaf vanaf 2011 bekendgemaakt; voorlopig voor 5 jaar. Daarmee voert het Rijk een toezegging uit het Interbestuurlijk Actieplan Bevolkingsdaling van november 2009 uit. De krimpmaatstaf geeft aan gemeenten in de drie provincies die op dit moment met krimp te maken te hebben, te weten Groningen, Zeeland en Limburg, een bijdrage indien ze de laatste 7 jaar hun inwonertal met meer dan 1% hebben zien dalen. In Limburg voldoen 20 van de 34 gemeenten aan die norm: 18 in Zuid-Limburg en twee in Midden-Limburg.

De krimpmaatstaf is zo opgebouwd dat de gemeenten een bedrag per verloren inwoner krijgen dat ze zonder krimp voor die inwoner uit het gemeentefonds zouden hebben ontvangen. In 2011 komt dat neer op ruim 600 per verloren inwoner boven de 1%-drempel.

De krimpmaatstaf wordt voorlopig voor 5 jaar ingevoerd. Aan het eind van die periode zal het Rijk evalueren of er reden is om de krimpmaatstaf te handhaven. Daarbij zal bekeken worden wat de gemeenten met de middelen die zij via de krimpmaatstaf hebben ontvangen, hebben gedaan. Het Rijk vraagt gemeenten die geld via de krimpmaatstaf ontvangen in hun begroting en jaarrekening een krimp- of demografieparagraaf op te nemen. Hierin kan een gemeente de bevolkingsdaling, het beleid, de maatregelen en de kosten daarvoor in een duidelijke samenhang presenteren. De hoofdthemas herstructurering van de woningvoorraad, herinrichting van de openbare ruimte en concentratie van voorzieningen komen daarin terug. Het College van Gedeputeerde Staten heeft de Limburgse gemeenten per brief geïnformeerd over de nieuwe regeling. Zij roept de Limburgse gemeenten op om hier actief gebruik van te maken en vraagt ook gemeenten die (nog) geen geld via de krimpmaatstaf krijgen, maar wel met krimp te maken gaan krijgen, om zon krimp- en demografieparagraaf te maken.

2-7-2010 10:26