De Nederlandse Bank

DNB Magazine juni 2010: 'Bankenbelasting helpt de economie niet'

Nieuwsbericht

Datum 2 juli 2010

Met een bankenbelasting zijn banken noch economie geholpen, stelt DNB-directeur Henk Brouwer in een interview in het juninummer van DNB Magazine over de schuldencrisis en Europa. Na de bankencrisis van 2008, speelt anno 2010 de schuldencrisis. Maar de oorsprong van beide crises is verschillend, zegt Brouwer. 'De schuldencrisis hangt samen met onvoldoende functioneren van het Europese Groei-en Stabiliteitspact. Al vanaf 2001, toen de economische groei nog hoog was, waren de begrotingstekorten veel te hoog.' En als de grote landen het goede voorbeeld niet geven, dan is er geen houden meer aan, concludeert hij.

De Chinese drive

Het magazine schenkt uitgebreid aandacht aan het Chinese economische wonder. DNB-econoom en China-kenner Piet Buitelaar geeft een persoonlijke visie: 'Je voelt de drive om vooruit te komen en te ontwikkelen. Tot op zekere hoogte zit de economische groei 'ingebakken' in het systeem. Om als (vice-)gouverneur van een provincie promotie te maken, is het nodig om een hoge bbp-groei te kunnen laten zien.'

Dat China zo goed door de internationale crisis rolt, is volgens Buitelaar vooral te danken aan stimulering door de overheid - met veel nadruk op infrastructuur en woningbouw - en een zeer ruime kredietverlening door de staatsbanken. Keerzijde is dat de inflatie toeneemt, met onrustbarend stijgende huizenprijzen. Dit leidt tot grote onrust onder de bevolking. Om de stijging van de huizenprijzen en dreigende oververhitting van de economie - met name in de bouw - af te remmen, legt de regering de kredietverlening aan banden en worden maatregelen genomen om speculatie in te dammen.

Koos Polak

`Een beminnelijke man, een autoriteit en een onuitputtelijke bron van kennis', zo wordt in het magazine de eerder dit jaar overleden Koos Polak genoemd, invloedrijk Nederlands econoom en een van de founding fathers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Op de vraag of het denkbaar is dat een Europees land in nood aanklopt bij het IMF, antwoordde Polak zes jaar geleden bijna profetisch: 'Als men het wil, is dat mogelijk. Legaal kan het Fonds alles. Ook als het om een heel groot bedrag gaat, kan het Fonds dat arrangeren. Ik zie niet in waarom het Fonds dat niet zou kunnen. Een land krijgt het geld dat het nodig heeft.'

Verder in DNB Magazine onder meer aandacht voor Zuid-Afrika, gastheer van het WK voetbal 2010, een artikel van DNB-pensioenexpert Dirk Broeders waarin hij betoogt dat het pensioenstelsel toe is aan een total make-over en een essay van Lulu Wang over de invloeden van het yin en yang denken op de Chinese economie.