FNV KIEM

Acteurs en musici verliezen bodemprocedure tegen de Staat

donderdag 01 juli 2010

Acteurs en musici krijgen nog steeds geen vergoeding voor de kopieën die gemaakt worden met harddiskrecorders en mp3-spelers. Dat heeft de rechtbank Den Haag op 23 juni besloten naar aanleiding van een aangespannen bodemprocedure door FNV KIEM, Ntb, NORMA en individuele acteurs en musici tegen de Staat in juni 2008. Uitvoerende kunstenaars ontvangen al jaren een vergoeding voor het zogenoemde thuiskopiëren. De minister van Justitie heeft dit thuiskopiestelsel in 2008 "bevroren". De vergoeding die acteurs en musici krijgen is als gevolg daarvan drastisch gedaald. Het kabinet wil binnen enkele jaren het thuiskopiestelsel afschaffen en in de plaats daarvan een downloadverbod instellen. De genoemde bevriezing loopt hierop vooruit.

Schade
Door het ontbreken van een thuiskopievergoeding op harddiskrecorders en mp3-spelers zijn acteurs en musici over de afgelopen vier jaar meer dan 27 miljoen aan inkomsten misgelopen. FNV KIEM, Ntb en NORMA zijn daarom met acteurs en musici Peter Blok, Caroline De Bruijn, Ricky Koole, Carel Kraayenhof in juni 2008 een bodemprocedure tegen de Staat gestart. De wet schrijft immers voor dat er een vergoeding zou moeten rusten op iedere onbespeelde beeld- en geluidsdrager.

Uitspraak
De rechtbank Den Haag heeft tot grote teleurstelling alle vorderingen van uitvoerende kunstenaars afgewezen, aangezien onvoldoende zou zijn aangetoond dat de huidige thuiskopievergoeding, zonder vergoeding op mp3-spelers en harddiskrecorders, niet "billijk" zou zijn als compensatie voor alle thuiskopieën. De rechtbank gaat hierbij voorbij aan het feit dat met de huidig belaste dragers, zoals blanco cd's en dvd's, nauwelijks meer wordt gekopieerd voor privégebruik. In tegenstelling tot de vervangende dragers zoals mp3-spelers en harddiskrecorders. Dit heeft de hoogte van de totale thuiskopievergoeding de afgelopen jaren enorm doen dalen. Het bewijs dat partijen hierover in de procedure hebben ingebracht, wordt in de uitspraak niet behandeld. Ook besteedt de rechtbank geen aandacht aan de overweging van het Hof Den Haag in een eerdere procedure dat er vanaf begin 2009 een situatie kan ontstaan dat de bevriezing gezien de belangen van rechthebbenden `onevenredig nadelig' zou kunnen worden.

Strijd gaat door
Wisso Wissing, directeur NORMA: "Wij betreuren de uitspraak van de rechter in de bodemprocedure ten zeerste, maar we leggen ons er niet bij neer. Het kan niet zo zijn dat een regeling die in 18 Europese landen bestaat, niet in Nederland wordt toegepast". NORMA c.s. overweegt om in hoger beroep te gaan. Op dit moment ligt ter behandeling bij de Eerste Kamer een nieuw voorstel om de bevriezing met de komende drie jaar te verlengen. De uitvoerende kunstenaars zullen hierdoor de komende jaren verder worden gedupeerd met een groot inkomstenverlies tot gevolg. Ook voor consumenten is deze uitspraak geen goed nieuws omdat de bevriezing volgens de regering de opmaat zou moeten zijn voor een downloadverbod. Volgens FNV KIEM, Ntb en NORMA een ongewenste ontwikkeling.