Inca's, Capac Hucha
Tentoonstelling over mensenoffers in de Andesculturen
ROTTERDAM, 20100608 -- Aangrijpende archeologische vondsten van kindermummies op de ijzige toppen van het Andesgebergte trekken al jaren de internationale aandacht. De kinderen waren onderdeel van het Inca staatsritueel Capac Hucha, de koninklijke plicht om onder andere mensenoffers uit te voeren. Met de tentoonstelling 'INCA'S, Capac Hucha' presenteert het Wereldmuseum een wereldprimeur: het fascinerende verhaal over mensenoffers bij de Andesculturen. Voorwerpen van keramiek, koninklijke weefsels, zilver, goud en mummies illustreren het hoe en waarom van mensenoffers. De tentoonstelling beslaat 3.000 jaar cultuurgeschiedenis en toont ruim 300 voorwerpen. De expositie is zes dagen per week tot 20:00 uur te bezichtigen.
Andesculturen
De Andes kent een even rijke cultuurgeschiedenis als Mesopotamië en het oude Egypte. Ook in de Andes werden al 3.000 jaar voor Christus grote ceremoniële steden gebouwd. Deze beschavingen bereikte het hoogtepunt met de Inca's (1250 - 1532). Het Incarijk strekte zich uit over een lengte van 6.000 kilometer.
Capac Hucha
Het Incamensenoffer vormde het bindende element -zowel religieus als bestuurlijk- in het immense Incarijk. Door dit ritueel kon de Incakoning een goed en succesvol heerser zijn. De offers legden contact met goden en voorouders en verschaften de koning kennis over heden, verleden en de toekomst.
Drinken van mensenbloed
Ver voor de Inca's dronken de Moche's bloed van hun eigen krijgers om overstromingen af te wenden van het aanstormende water uit de bergen. Een spectaculair gouden hoofd toont dat ook het bloed van de elite in het mensenofferritueel bij de Mochecultuur rijkelijk vloeide. Bij de Nasca's werden gesnelde mensenhoofden gebruikt om in contact te komen met de natuurkrachten, die zich manifesteerden als poema-, condor- en orkagoden. In Chavín offerden mannen zichzelf met een mes om zo één te worden met goden en voorouders. De Andesculturen kenden geen schrift maar door de rijke schilderingen en sculpturen ontvouwt zich het beeldverhaal van het mensenofferritueel.
Eigentijds mensenoffer
Politici en militairen zijn nog altijd bereid zonen en dochters te offeren ter bescherming van het eigen wereldbeeld. Beeldend kunstenares Claudia Sola maakte in opdracht van het Wereldmuseum een meeslepend audiovisueel kunstwerk over wereldconflicten dat een dimensie toevoegt aan het universele fenomeen: het offeren van mensen. Dit audiovisuele kunstwerk wordt doorlopend in het Theater van het museum vertoond.
Lezingen en rondleidingen
Op 3 juli, 6 augustus, 3 september, 1 oktober en 5 november geeft dr. Edward de Bock (conservator) een lezing over een thema gerelateerd aan de tentoonstelling.
Elke zondag om 15.00 uur vindt een gratis instaprondleiding voor volwassenen plaats.
Catalogus
Bij de tentoonstelling verschijnt een aantrekkelijke catalogus over de Andesculturen, het Capac Hucha-ritueel en uitvoerig geïllustreerde en beschreven artefacten. De catalogus is te koop in de Winkel van het museum voor ¤ 29,95.
Inca menu
Op vertoon van de toegangskaart Inca's ontvangt de bezoeker 10% korting op het Incamenu in de Café-Wijnbar van het museum.
Openingstijden
Dinsdag tot en met zondag van 10:00 - 20:00 uur
Prijzen
Volwassenen: ¤ 12,-
Kinderen tot en met 12 jaar: gratis
Museumkaart en Rotterdampas: gratis
Groepen met meer dan 9 betalende bezoekers: ¤ 9,-
Adres
Wereldmuseum
Willemskade 25, 3016 DM Rotterdam
010-2707172
info@wereldmuseum.nl
www.wereldmuseum.nl
Ingezonden persbericht