25 juni 2010
Volgens de internationale autoriteit Gisli Gudjonsson valt bepaald niet uit te sluiten dat in Nederland momenteel meerdere mensen onterecht in de gevangenis zitten op basis van valse bekentenissen. Gudjonsson betoogt dit op 1 juli tijdens het 1e Maastricht Forensisch Symposium 'Expertise in de Rechtszaal', georganiseerd door The Maastricht Forensic Institute (TMFI).
Nederland kent een aantal beruchte zaken waarin valse bekentenissen een hoofdrol speelden, zoals de Schiedammer Parkmoord en de Puttense Moordzaak. Een andere zaak, die van de veroordeelde bejaardenverzorgster Ina Post, is na ruim twintig jaar heropend en dient op dit moment bij het Hof in Den Bosch. Volgens de Hoge Raad is de kans groot dat ook hier sprake is van een valse bekentenis. Tijdens het symposium zal Gudjonsson vanuit zijn expertise uitleggen hoe gemakkelijk onschuldige mensen tot een valse bekentenis kunnen komen.
Het eerste Maastrichts Forensisch Symposium is een initiatief van TMFI, waarin de Universiteit Maastricht en DSM Resolve sinds 2008 samenwerken. Het symposium markeert een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van TMFI als een academisch verankerd forensisch instituut dat een breed scala aan hoogwaardige forensische expertise aanbiedt, op terreinen die variëren van DNA, chemie, toxicologie en materialen enerzijds tot rechtspsychologie en forensische psychologie anderzijds. In 2009 heeft TMFI in meer dan 70 zaken gerapporteerd op verzoek van politie, justitie, rechterlijke macht en advocatuur. Aan het einde van het symposium zal bij deze mijlpaal worden stilgestaan.
Tijdens het symposium schetsen sprekers uit binnen- en buitenland de laatste ontwikkelingen op het terrein van onder meer valse bekentenissen, simulantengedrag, toerekeningsvatbaarheid, de relaties tussen verdovende middelen, medicijnen en gedrag, DNA-onderzoek en forensische pathologie.
Het symposium 'Expertise in de Rechtszaal' richt zich op vertegenwoordigers van de rechterlijke macht, politie en advocatuur, op forensisch psychologen en psychiaters, rechtspsychologen en andere forensisch deskundigen en op studenten criminologie, recherchekunde, forensic science en investigative psychology.
Maastricht University