Stemat Spirit aan de slag
Het in maart door mevrouw Balkenende gedoopte kabellegschip Stemat Spirit is momenteel aan het werk in de Ierse Zee. De kabels zijn onlangs opgehaald in Italië (Napels) en worden nu gelegd ten behoeve van de aanleg van windmolenparken in de Ierse Zee.
De Stemat Spirit is een uniek kabellegschip dat ingezet wordt bij de realisatie van offshore windmolenparken, dus ten behoeve van duurzame energieopwekking. Het schip is eigendom van VolkerWessels,
Het schip heeft een lengte van 90 meter, een breedte van 28 meter en is speciaal gebouwd om op zee hoogspanningskabels aan te kunnen leggen, bijvoorbeeld van het land naar offshore windmolenparken. Het is uniek in zijn mogelijkheden omdat het zowel in positie kan blijven door gebruik te maken van voortstuwing (dynamische positionering) als door middel van ankers. Daarnaast kan het droogvallen op het strand en is hierdoor geschikt om zowel offshore (diep water) als nearshore (ondiep water) te werken.
De bestaande vloot van kabelinstallatieschepen is gebouwd om voornamelijk in diep water te opereren en is niet geschikt om kabels aan land te brengen. Ook zijn deze schepen ongeschikt om te functioneren in de nabijheid van de vele zandbanken die te vinden zijn in Noordwest-Europa. Juist die locaties zijn gekozen voor de bouw van offshore windmolenparken. Bovendien is de "Stemat Spirit" in staat de kabels niet alleen op de zeebodem te leggen maar, door gebruik te maken van bijvoorbeeld een kabelploeg, ook te begraven.
De Stemat Spirit is uitgerust voor het uitvoeren van verschillende soorten projecten. Zoals voor de aanleg van exportkabels die offshore windmolenparken met het elektriciteitsgrid op het land verbinden, arraykabels die de onderlinge kabels van offshore windmolenparken met elkaar verbinden, interconnectors (onderzeese verbindingskabels die elektriciteitsnetwerken van verschillende landen met elkaar verbinden) en voor reparatie en het onderhoud van bestaande kabels.
In de toekomst kan het schip ook worden ingezet voor de reparatie en het onderhoud van bestaande kabels en de bij installatie van onderzeese kabels voor de nieuwe generatie groene energie waarvoor de technologie gebaseerd is op getijden of golven.
Het schip wordt de komende twee jaar ingezet op offshore windmolenparken projecten in het Verenigd Koninkrijk zoals Walney, Ormonde, Sheringham Shoal en London Array. Toekomstige inzet wordt ook verwacht in andere Europese landen zoals Duitsland, België, Denemarken en natuurlijk Nederland.
VolkerWessels ziet deze investering als modern ondernemen; investeren in de mogelijkheden om de duurzaamheidsdoelen van Europese en Nederlandse overheden te realiseren. VolkerWessels is leidend bij tal van duurzame initiatieven: Windmolenparken, energiecentrales op basis van getijden en golven, energieneutrale kassen en woningen, CO2 aanwending voor tuinders en slim hergebruik van olievelden.
Volker Wessels Stevin NV