Overheid Guatemala wil goudmijn stil leggen na klachten Maya Indianen
01/07/2010 08:54
Cordaid
In Guatemala is de overheid een procedure gestart om een goudmijn van het Canadese bedrijf Goldcorp stil te leggen. Goldcorp - een van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld - wordt ervan beschuldigd onvoldoende rekening te houden met de belangen van de inheemse bevolking. Tevens is sprake van grondwaterverontreiniging en schade aan huizen door de inzet van grote hoeveelheden springlading. Het besluit tot stillegging van de mijn is het gevolg van een jarenlange lobby en actie door de lokale organisatie COPAE (de pastorale commissie voor vrede en ecologie van het bisdom San Marcos), een partnerorganisatie van Cordaid.
De Marlin mijn, gelegen in het zuidoosten van Guatemala, bij de stad San Marcos, is commercieel actief sinds december 2005. Vanaf de oprichting hebben de in het gebied woonachtige Mam indianen - een subcultuur van de Maya's - zich heftig tegen de komst van de mijn verzet omdat de exploitatie ten koste gaat van beschikbare landbouwgrond en watervervuiling veroorzaakt. In het proces van goudwinning wordt cyanide gebruikt, een zwaar gif, dat een groot gevaar vormt voor de rivieren in het gebied.
Het besluit van de overheid geldt in Guatemala als zeer revolutionair. Het gaat in tegen het huidige overheidsbeleid waarin mijnbouw wordt gestimuleerd en onder gunstige voorwaarden licenties aan buitenlandse bedrijven worden verstrekt. In 2005 nog werd verzet van de Mam indianen door leger en politie met geweld de kop in gedrukt.
COPAE is speciaal door het bisdom van San Marcos opgericht om het verzet tegen de mijnbouw te bundelen. Samen met de bevolking voert zij actie. COPAE diende een klacht in bij de Inter-American Commission on Human Rights, de IACHR, dat oordeelde dat Goldcorp niet heeft voldaan aan het uitgangspunt van "free and prior informed consent'. Volgens dit uitgangspunt moet elk internationaal bedrijf dat natuurlijke hulpbronnen wil exploiteren in gebieden waar inheemse volkeren wonen 1) vooraf afdoende informatie verstrekken en 2) aantonen dat de belangen van de bevolking in de besluitvorming zijn meegenomen. Volgens het IACHR heeft Goldcorp niet aan deze voorwaarden voldaan. Daarop startte de overheid vorige week (23 juni) de procedure tot stillegging van de mijn.
De uitspraak van de IACHR is belangrijk omdat de rechten van inheemse bevolkingsgroepen vaak met voeten worden getreden. Wereldwijd worden veel kwetsbare gebieden door mijnbouwconcessies bedreigd.
San Marcos is een departement in de westelijke hooglanden van Guatemala, bekend door zijn rijkdom aan natuurlijke hulpbronnen en kleinschalige landbouw. Het gebied heeft potentieel voor de productie van organische koffie.
http://www.cordaid.nl