Gemeente Doetinchem

Persbericht, 30 juni 2010

Campower krijgt geen vervolg: het instrument komt te vroeg

De Pilot Campower krijgt geen vervolg. Het instrument waarmee welzijns- en zorgorganisaties contact konden hebben met hun cliënten, buiten de gebruikelijke manieren om, heeft niet de gewenste resultaten opgeleverd. Volgens de evaluatie is het waarschijnlijk nog te vroeg voor een instrument als Campower.

De Pilot Campower is in 2005 van start gegaan. De campower-opstelling maakte beeldcontact mogelijk via bijvoorbeeld de televisie of het internet. Het doel van de pilot was om na te gaan in hoeverre zorg- en welzijnsorganisaties dit instrument kunnen inzetten voor hun contacten met cliënten en andersom: hoe cliënten het instrument ervaren en gebruiken bij het contact met hun zorgverleners. In 2008 eindigde de eerste fase van de pilot, waarbij met name naar de technische kant werd gekeken. Daarna volgde een verlenging, waarbij gebruik werd gemaakt van een technisch andere methode. Ook hebben de deelnemers sindsdien bekeken of het instrument als Wmo-voorziening geschikt is. Vooral de efficiëntie, de effecten en of het voor de cliënten een kwaliteitsverbetering oplevert, namen zij onder de loep.

Meerwaarde
Uit de evaluatie blijkt nu dat de Campower voor veel zorgverlening geen meerwaarde oplevert. Technisch blijkt het systeem voor veel mensen te ingewikkeld; er zijn nog altijd veel handelingen nodig om het systeem te kunnen gebruiken. Ook het feit dat veel mensen geen internetaansluiting hebben, heeft ervoor gezorgd dat de gewenste resultaten niet werden behaald. De meeste mensen blijken bovendien de voorkeur te geven aan het persoonlijke contact tijdens het huisbezoek of via de telefoon.

Zinvol bij mantelzorg
Alleen de mantelzorger blijkt baat te hebben bij de Campower. Deze groep gaf aan dat zij dankzij het instrument meer contact hebben met de mensen voor wie zij zorgen. Ook is het instrument voor hen efficiënt: zij hoeven niet bij iedere vraag direct naar hun zorgvrager toe, wat hen rust geeft en wat ook reistijd bespaart. Daarnaast kunnen zij met de Campower zaken gerichter regelen en bespreken, waardoor zij hun zorg beter kunnen plannen. Wel geeft ook deze groep aan, dat het instrument makkelijker in gebruik moet worden.

Experimenteren blijft nuttig
Op basis van de evaluatie heeft het college van Burgemeester en Wethouders besloten om de pilot geen vervolg te geven. Wethouder Otwin van Dijk: Het is belangrijk om te onderzoeken hoe de zorg voor cliënten beter kan, dus ook het contact met cliënten. Daarvoor zijn experimenten als deze heel nuttig. We weten nu wat de haken en ogen zijn van dit nieuwe communicatiesysteem. We weten ook dat mensen op dit moment niet echt het voordeel ervan ervaren. Die kennis en ervaring is ontzettend waardevol en het is mooi dat we daar via een pilot zijn achter gekomen. Dat dit experiment niet is gelukt, is dan ook niet erg. Dat hoort bij het experimenteren. Het voordeel is namelijk ook dat we nu nergens aan vast zitten.

Deelnemers en doelgroepen
Deelnemers aan de pilot waren Stichting IJsselkring, GGNet, MEE Oost-Gelderland en Sensire. Zij onderzochten de mogelijkheden van de Campower bij de doelgroepen ouderen, ouders van kinderen met een beperking, mensen met een verstandelijke beperking, jonge moeders en mantelzorgers.