Bont voor Dieren


Bont voor Dieren voert actie tegen vergeten zeehondenjacht in Namibië

'Bloed op het strand'

Amsterdam, Zandvoort, 30 juni 2010 - Morgen, donderdag 1 juli, begint op de stranden van Namibië de jaarlijkse jacht op de Kaapse pelsrobben. Tienduizenden jonge robben zullen de komende weken op wrede wijze worden doodgeknuppeld voor hun vachtje. Om de aandacht te vestigen op deze vergeten jacht voert dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren morgen campagne op het strand van Zandvoort. Op een groot scherm zijn de schokkende beelden te zien die Bont voor Dieren afgelopen jaar undercover heeft gemaakt van de Namibische zeehondenjacht. Verder zijn er 'Kaapse pelsrobben' om de actie luister bij te zetten. Bont voor Dieren wil van 1 juli een jaarlijkse actiedag tegen de Namibische jacht maken. De dierenbeschermingsorganisatie heeft een logo ontwikkeld, dat morgen wordt gepresenteerd, dat het symbool moet worden van de campagne tegen deze jacht.

Vergeten jacht
Dit jaar worden er op het strand van Namibië 85.000 pups doodgeknuppeld en 6.000 volwassen dieren doodgeschoten. Toch is deze jacht voor de meeste mensen volslagen onbekend. Reden daarvoor: er bestaan nauwelijks beelden van de jacht omdat Namibië waarnemers van het strand weert. Een driekoppig onderzoeksteam was daarom afgelopen jaar namens Bont voor Dieren in Namibië om deze zeehondenjacht undercover te documenteren. De beelden die zij maakten vertoont Bont voor Dieren morgen in Zandvoort.

Campagne
Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: 'Na het zien van deze schokkende beelden, kun je maar één ding concluderen: deze wrede jacht voor een overbodig modeproduct als bont moet stoppen. Met onze campagne willen we, samen met onze collega-organisaties in het buitenland, de internationale druk op Namibië opvoeren. Nu al hebben de beelden van Bont voor Dieren internationaal beroering gewekt.'

Onderzoekers mishandeld en veroordeeld
Toen twee onderzoeksjournalisten afgelopen zomer in alle vroegte de jacht op film vastlegden, werden zij ontdekt door de jagers en door hen aangevallen en met de dood bedreigd. Een derde onderzoekster wist ongezien te ontkomen met een deel van de beelden en heeft deze Namibië uitgesmokkeld. De andere twee werden vervolgens door de politie opgepakt en beboet door de Namibische rechtbank wegens het zich bevinden op verboden terrein. Deze zaak werd met name in Namibië en Zuid-Afrika op de voet gevolgd door de media. De jachtbeelden werden onder meer verspreid door BBC World Service.




Bont voor Dieren