Nederlanders onbezorgd over pensioenleeftijd
Vooral vrouwen voelen gevolgen economische crisis
Rotterdam, 1 juli 2010 - Nederlanders maken zich weinig zorgen over de gevolgen van de economische crisis voor hun pensionering. Tweederde (67%) denkt dat het economische klimaat geen invloed heeft op het tijdstip waarop zij met pensioen kunnen. Van de Nederlandse werknemers die wel verwachten langer door te moeten werken gaat een ruime meerderheid (61%) ervan uit dat ze minimaal twee jaar langer moeten doorwerken. Dat blijkt uit representatief onderzoek van Aon Consulting, onafhankelijk risicoadviseur op het gebied van Employee Benefits, onder 7579 werknemers uit tien Europese landen, waaronder 752 Nederlanders.
Uit eerder onderzoek van Aon Consulting bleek ook al dat veel Nederlandse werknemers weinig in verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar zien. Meer dan de helft (59%) wil eerder met pensioen. Een lager inkomen bij voortijdige pensionering wordt door 42% van de Nederlandse werknemers voor lief genomen.
In vergelijking met andere Europese landen zijn Nederlandse werknemers optimistischer over het moment dat ze met pensioen kunnen. Gemiddeld denkt meer dan de helft (55%) van de Europese werknemers dat de recente economische onrust hen dwingt tot uitstel van hun pensioen, tegen 33% van de Nederlanders.
Vrouwen somberder
Vrouwen denken vaker dan mannen later met pensioen te kunnen. Ruim tweederde (36%) van de vrouwelijke werknemers in Nederland verwacht langer te moeten doorwerken dan ze oorspronkelijk van plan waren. Bij de mannelijke werknemers is dat 31%. Bovendien verwacht 68% van de vrouwen het pensioen minstens twee jaar te moeten uitstellen, tegenover 56% van de mannen. Ook in de rest van Europa, met uitzondering van Ierland, zijn vrouwen pessimistischer over hun pensioen dan mannen.
"Dat Nederlandse werknemers optimistisch zijn gestemd is niet verwonderlijk," zegt Mart Vreven, manager van het Pension Expertise Center bij Aon Consulting. "Zij associëren uitstel van hun pensioen meer met de voorstellen van de regering om de pensioenleeftijd te verhogen tot 67 jaar dan met de economische crisis. Gelukkig zie je dat werknemers zich steeds meer realiseren dat een actieve houding en verstandige maatregelen, zoals pensioenuitstel, nodig zijn om zich zeker te stellen van een toereikend pensioen." Alleen jongere werknemers zijn volgens Vreven nog onvoldoende bezig met hun pensioen. "Toch is het ook voor deze groep nu de tijd om zich in hun pensioen te verdiepen. Het pensioenregister dat mogelijk al volgend jaar wordt geïntroduceerd kan een goed hulpmiddel zijn. Dit geeft het individu inzage in alle opgebouwde pensioenen bij de huidige maar ook vorige werkgever(s). De noodzaak om eventuele maatregelen te nemen wordt dan ook in een vroeg levensstadium duidelijk."
Over het onderzoek
Het onderzoek onder Nederlandse werknemers maakt onderdeel uit van het European Employee Benefits Benchmark van Aon Consulting. Ruim 7500 werknemers uit de tien grootste economieën van Europa (Nederland, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Noorwegen, Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk) werden ondervraagd over kwesties zoals pensioen, personeelsvoorzieningen en andere pensioengerelateerde onderwerpen.
Over Aon
Aon Nederland, toonaangevend adviseur in risicomanagement, employee benefits en verzekeringen, draagt bij aan het realiseren van de ambities van zijn cliënten. In Nederland heeft Aon 12 vestigingen met 1.600 medewerkers. Het bedrijf maakt deel uit van Aon Corporation, Chicago, USA. Het wereldwijde Aon-netwerk omvat circa 500 kantoren in meer dan 120 landen en telt ruim 36.000 medewerkers. Hiermee is Aon een van de grotere financiële dienstverleners ter wereld. Aon Corporation is gespecialiseerd in financiële en verzekeringsdienstverlening en staat genoteerd aan de effectenbeurs van New York (NYSE). Meer informatie: