Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Donderdag 1 tot en met zondag 4 juli 2010

Elf restaurants op Leiden Culinair

Leiden Culinair vindt dit jaar plaats van donderdag 1 juli tot en met zondag 4 juli. De Garenmarkt in de Leidse binnenstad is dit jaar voor de zevende keer decor. Elf restaurants nemen deel, waaronder nieuwkomers Dartel uit Leiden en Tolhuysch uit Oegstgeest. In navolging op het succes van vorig jaar kunnen bezoekers ook dit jaar weer loten kopen om kans te maken op een eigentijds schilderdoek. Op het entertainment programma staan onder andere de winnaars van het Leids Gitaarkampioenschap en coverband JeWelste. Het festivalboekje met alle menu's wordt op dinsdag 15 juni gelanceerd tijdens de persconferentie van de Leidse Lakenfeesten en daarna verspreid in Leiden en omgeving.

Restaurant Haagsche Schouw verdedigt in 2010 de titel. Het restaurant van Hotel Leiden werd door de jury onder leiding van Paul Fagel vorig jaar verkozen tot beste deelnemer. Onder de restaurants die dit jaar acte de présence geven zijn veel bekende namen. Zij bieden een gevarieerd palet aan gerechten uit alle windstreken. De Thaise keuken van Buddhas, de Spaanse van Fandango en Oloroso en uiteraard de Franse cuisine bij onder andere 't Fust. Bistro Koetjes & Kalfjes (opent deze zomer ook vestiging in Leiden) is er weer bij, evenals Viva Italia. Het enige visrestaurant van Leiden 't Crabbetje is inmiddels ook een vertrouwd gezicht op Leiden Culinair. Nieuw dit jaar zijn bistro In den Bierbengel en de restaurants Dartel en Tolhuysch.

Kunst en gastronomie
Vorig jaar won een bezoeker uit Uden het schilderij "Next" van Casper Faassen. De loterij, in samenwerking met Kunsthuis Leiden, is dit jaar terug. Voor 5 euro kunnen bezoekers loten aanschaffen, het winnende lotnummer wordt door een notaris op zondagavond 4 juli om 18 uur bekend gemaakt. De loten zijn verkrijgbaar bij de middenbar op de Garenmarkt. De winnaar kan keuze maken uit drie doeken. Naast Casper Faassen zijn dat Selwyn Senatori en Jörg Döring. Door loten te kopen maken bezoekers niet alleen kans op het schilderij, zij dragen tevens direct bij aan de continuïteit van dit Leidse zomerevenement.

Continuïteit
Leiden Culinair kent een historie van meer dan twintig jaar. De organiserende stichting en deelnemende restaurants hebben afgelopen maanden alles op alles moeten zetten om de continuïteit van het festival in 2010 te waarborgen. De economische tegenwind is voelbaar voor een evenement als Leiden Culinair, dat zonder steun van overheden tot stand komt. De organisatie heeft binnenkort een gesprek met het huidig college om te bespreken of de door de vorige wethouder aangekondigde marktgeldheffing ongedaan kan worden gemaakt.

Noot voor redactie (