Woonbond



01-07-2010

Bestuursvoorzitter Woonbron stapt op en zomerdebat over toekomst corporatiesector

Bestuursvoorzitter Martien Kromwijk van de Rotterdamse woningcorporatie Woonbron stapt per 1 januari 2011 op. Aanleiding voor zijn vertrek is een conflict met de raad van commissarissen dat volgens een persbericht van Woonbron niet over strategie of beleid van de organisatie gaat. Waarover het conflict wel gaat, laat Woonbron in het midden. Tot zijn vertrek in januari blijft Martien Kromwijk in functie.

Toekomst woningcorporaties

Onder het motto Wooncorporaties over 20 jaar: half zo groot en twee keer zo sociaal? werd gisteren de eerste van twee zomerdebatten, georganiseerd door Woonbron, gehouden in de nieuwe onderwijscampus op de voormalige Rotterdamse Droogdok Maatschappij nabij Rotterdam. In de discussie over de toekomst van woningcorporaties, verkondigt Woonbron bij monde van bestuursvoorzitter Martien Kromwijk een offensieve strategie: De omvang van het corporatiebezit aan huurwoningen zou zeer goed gehalveerd kunnen worden, door zon 1 miljoen corporatiewoningen te verkopen, al dan niet door ze aan te bieden in een Te Woon of Koopgarant constructie (right to buy). Door hun ruimere investeringscapaciteit zouden corporaties in staat zijn in het resterende huurbestand in een grotere behoefte aan begeleiding, zorg en ondersteuning bij het wonen te voorzien.

In het zomerdebat werden een aantal correcties op deze strategie naar voren gebracht. Ten eerste vraagt Rudy de Jong, bestuursvoorzitter van Wonen Limburg, zich af of er in twintig jaar tijd zoveel mensen een inkomenspositie hebben bereikt dat de verkoop van 1 miljoen corporatiewoningen waar te maken is. Ten tweede hebben Mechteld Linssen en Gabriëlle van Asseldonk, adviseurs in de volkshuisvesting, principiële bedenkingen bij de massale uitverkoop van sociale huurwoningen omdat het kan leiden tot stigmatisering van de huurders die dan nog overblijven.

Twee keer zo sociaal?

Een discussie over het twee keer zo sociaal worden van de corporatie werd opgesplitst in effecten hiervan voor de individuele burger en voor de buurt. Er werd opgemerkt dat sociale problematiek, zoals eenzaamheid achter de voordeur, niet alleen bij huurders, maar ook bij eigenaar-bewoners voorkomt. Een corporatie zou vooral een signalerende functie moeten hebben en gezamenlijk met partners, o.a. in de hulpverlening, op moeten trekken. Of zou de corporatie meer verantwoordelijkheid moeten nemen dan dat? En wat is de democratische legitimering daarvan als het achter-de-voordeur ingrijpen van een corporatie verder gaat dan bijvoorbeeld een betalingsregeling treffen voor huurachterstanden?

Al sinds 2004 organiseert Woonbron zomerdebatten over spraakmakende themas in de volkshuisvesting. Zo kwamen onder andere keuzevrijheid, klimaatneutraal wonen, maatschappelijk verantwoord ondernemen en bewoners empowerment al aan bod. Dit jaar staan de twee zomerdebatten in het teken van krimp en de toekomst van de woningcorporaties. Een verslag van het eerste zomerdebat verschijnt binnenkort op www.zomerdebatten.nl

N.B. Kritiek van de Woonbond op Right to buy is de oplossing voor de woningmarkt, een opinie-artikel van o.a. Martien Kromwijk in NRC Handelsblad van 25 juni 2010, leest u in het nieuwsbericht van 28 juni 2010 op deze website.