ECORYS sponsort leerstoel Regionaal Economische Dynamiek aan VU

01/07/2010 15:30

ECORYS Nederland BV

(Volledige titel van dit persbericht:)

ECORYS en Stichting NEI sponsoren bijzondere leerstoel Regionaal Economische Dynamiek aan VU Amsterdam

Henri L.F. de Groot (38) is per 1 mei 2010 benoemd tot bijzonder hoogleraar en houder van de nieuwe leerstoel Regionaal Economische Dynamiek aan de faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde van de Vrije Universiteit te Amsterdam. De nieuwe leerstoel is gevestigd door ECORYS Nederland en de Stichting NEI.

Professor De Groot zal zich als bijzonder hoogleraar bezig houden met onderwijs en onderzoek rond vraagstukken op het gebied van regionaal-economische dynamiek. Meer in het bijzonder zal hij actief zijn rond actuele vraagstukken rond regionale- en ruimtelijke economische ontwikkelingen in Nederland en Europa. Voorbeelden hiervan zijn de internationale concurrentiepositie van Nederlandse steden en regio's, de effectiviteit van het regionaal beleid en de dynamiek van bevolking en bedrijven op regionale schaal in de EU.

Henri de Groot: "Het bekleden van de ECORYS-leerstoel aan de VU biedt mij de mogelijkheid om nieuwe activiteiten te ontwikkelen op het wetenschappelijk onderzoeksterrein van de regionale en stedelijke economie, en om mijn onderzoeks- en onderwijsactiviteiten verder uit te breiden. Ik kijk er zeer naar uit om op het snijvlak van hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek en toegepast onderzoek bijdragen te leveren aan het onderzoekswerk van ECORYS op dit terrein en om bij te dragen aan de verbreding van kennis en begrip van de regionale economie in het algemeen."

Marten van den Bossche, directievoorzitter ECORYS Nederland: "Wij zijn zeer verheugd om na de bijzondere leerstoel Sustainability & Climate Change aan de RSM/EUR een tweede bijzondere leerstoel te mogen initiëren aan de VU te Amsterdam. Experts van ECORYS zijn dagelijks actief op de terreinen regionale en stedelijke ontwikkeling, vastgoed en gebiedsontwikkeling, en transport en mobiliteit en bieden onze opdrachtgevers inzicht middels onderzoek, advies en projectbegeleiding. Ik ben ervan overtuigd dat ECORYS en de VU gezamenlijk via deze bijzondere leerstoel een actieve bijdrage kunnen leveren aan kennisverbreding en kennisverdieping op dit zo belangrijke en dynamische vakgebied.".

Piet Rietveld, hoofd van de afdeling Ruimtelijke Economie, VU: "Deze leerstoel biedt de VU een prachtige gelegenheid om op het belangrijke terrein van de regionaal- economische dynamiek een duidelijk accent aan te brengen. In deze tijden met grote macro-economische fluctuaties en ingrijpende lange termijn trends zoals globalisering is het heel belangrijk om te weten hoe steden en regio's hierop reageren en welke mogelijkheden tot bijsturing er zijn. Samenwerking met ECORYS is hierbij aantrekkelijk om de verbinding tussen academisch onderzoek en beleidspraktijk verder te verstevigen."

...

Over ECORYS

Al meer dan 80 jaar helpt ECORYS opdrachtgevers wereldwijd bij het realiseren van hun ambities. Vanuit een onafhankelijke positie leveren onze professionals heldere adviezen en effectieve ondersteuning bij de uitvoering van beleid en programma's. Ongeveer 560 medewerkers werken vanuit 16 vestigingen in 11 landen aan projecten binnen de kennisgebieden Economie & Concurrentiekracht, Regio's, Steden & Vastgoed, Transport & Mobiliteit, en Sociaal Beleid & Bestuur.

ECORYS Nederland is ontstaan na een fusie tussen NEI (Nederlands Economisch Instituut) en Kolpron in 1999. Hiernaast maken ook AVM, Bureau DAM, ECORYS Communicatie, Logion en MERC deel uit van ECORYS Nederland. Vanuit onze vestigingen in Rotterdam (hoofdkantoor) en Amsterdam werken circa 250 medewerkers aan opdrachten op het gebied van economische, sociale en ruimtelijke ontwikkeling in binnen- en buitenland. ECORYS Nederland is onafhankelijk: de aandelen zijn in bezit van medewerkers en de Stichting NEI.

Over Stichting NEI

De Stichting Nederlands Economisch Instituut (NEI) stelt zich ten doel economisch wetenschappelijk onderzoek te promoten via financiële ondersteuning van onderzoeksprojecten. Het ECORYS Research programma is de primaire begunstigde van deze ondersteuning.

Over VU Amsterdam

Vijf studenten en vijf hoogleraren telde de Vrije Universiteit toen zij in 1880 haar deuren voor het eerst opende. Nu studeren er meer dan 20.000 studenten. De VU en het VUmc tellen gezamenlijk maar liefst ruim 10.000 medewerkers. Sinds 1880 heeft de VU zich ontwikkeld van een bescheiden initiatief aan de Keizersgracht tot een gezichtsbepalende instelling in de snelst groeiende economische regio van Nederland, de Zuidas.

De faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Sinds haar oprichting in 1948 is de faculteit uitgegroeid tot de grootste faculteit van de Vrije Universiteit met circa 6000 studenten in academische en postinitiële opleidingen. Het onderzoek en onderwijs van de faculteit behoort tot de Nederlandse top op het gebied van economie en bedrijfskunde.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.ecorys.nl