Oplevering biomassa-installatie voor Electrabel in Nederland
01/07/2010 15:00
Geldof Metaalconstructie
Nieuwe mijlpaal voor Geldof
Harelbeke - juli 2010 - Een kleine twee jaar geleden startte het Harelbeekse metaalconstructiebedrijf Geldof met de engineering en de bouw van het grootste en groenste project in zijn geschiedenis: een biomassaverwerkingseenheid voor de elektriciteitscentrale van Electrabel, Groep GDF SUEZ, in Nijmegen, Nederland. Geldof leverde hiervoor een totaaloplossing aan Electrabel.
Dankzij de biomassaverwerkingseenheid kan de elektriciteitscentrale van Nijmegen het percentage verstookte biomassa verhogen tot 25%, met de nadruk op een groter gebruik van duurzame energiebronnen. De installatie verwerkt jaarlijks 500 000 ton houtstof, waardoor Electrabel zowat 200 000 mensen van groene stroom kan voorzien.
Met dit project toont Geldof aan dat het een vooraanstaande speler is op het vlak van biomassa-installaties. Zo levert het een totaaloplossing aan waarbij de energie-efficiëntie van elk onderdeel centraal staat: van het mechanische transportsysteem tot de implementatie van de nieuwe installatie in de reeds bestaande kolencentrale, van de vermaling van de biomassa tot de uitvoering van alle veiligheids- en operationele studies.
De toekomst kleurt groen
Duurzaamheid staat centraal in dit project. Rudy Platteau, CEO Geldof: "Het project is een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van Geldof. Het is het grootste en groenste project tot dusver waaraan op piekmomenten zo'n 130 collega's meewerkten. Maar het ging niet alleen om de biomassa-installatie, ook de implementatie van de nieuwe installatie in de reeds bestaande kolencentrale werd aan Geldof toevertrouwd. Een en ander betekent dat wij verantwoordelijk waren voor het totaalplaatje inclusief de omgevings - en milieustudies op Nederlandse bodem."
De resultaten van deze studies hadden uiteraard hun impact op het milieu, de omgeving en het project. Zo verloopt de aanvoer van pellets uitsluitend via de scheepvaart. Uitgedrukt in vrachtwagens, is dat goed voor zo'n 100 vrachtwagens per dag minder op de weg. Het lossen van de pellets gebeurt via een scheepslosser met geavanceerde filtertechnologie en dat zorgt dan weer voor een drastische daling van de uitstoot van fijn stof.
Daarnaast verkoos Geldof om tijdens de opbouw van de biomassaverwerkingseenheid het vervoer van grote en zware constructiestukken maximaal via de binnenvaart te laten verlopen. Voor deze installatie werd immers ongeveer 2000 ton constructiestaal gebruikt. Het inschakelen van de binnenvaart tijdens de constructiefase is niet alleen milieuvriendelijker, het is uiteraard ook veel praktischer.
Totaaloplossing
Het project was groots zowel vanuit constructie- als engineeringstandpunt. Geldof bouwde, plaatste en superviseerde de plaatsing van meer dan 500 paalfunderingen, de aanleg van het mechanische transportsysteem met een capaciteit van 600 ton per uur, 2 grote opslagsilo's van 5000 m3 elk, de vermaling van de biomassa tot houtstof, de ontstoffingsinstallatie, het pneumatische transport naar de 24 branders toe, alle civiele werken en alle elektrische aspecten. Naast de mechanische en elektrische componenten, was vooral de veiligheid een uitdaging. In de branders wordt immers houtstof geïnjecteerd.
Het is algemeen geweten dat stof explosiegevoelig kan zijn en daarom werden dan ook bijzondere beveiligingsmaatregelen bestudeerd en ontwikkeld: van extra compartimentering en drukontlastingsystemen over een vonkenmeldingcentrale met waterverneveling tot de meer voor de hand liggende brandmeldingcentrale en brandblusinstallatie.
Met dit project bewijst Geldof dat het zich volop inzet voor een duurzame, ecologische en milieubewustere maatschappij én dat het beschikt over een doorgedreven knowhow op het vlak van groene energieoplossingen. "Wij zijn er dan ook van overtuigd dat steeds meer energiespelers de weg naar Geldof zullen vinden", aldus nog Rudy Platteau.
Over Geldof
Geldof Metaalconstructie is een internationale leverancier van totaaloplossingen voor industriële opslag, verwerking en handling. Dit bedrijf met zijn hoofdkwartier in Harelbeke ontwerpt en vervaardigt metalen onderdelen voor droogopslag, tanks, drukvaten en bijzondere projecten. Het bedrijf stelt vandaag 183 personeelsleden te werk op zijn terreinen in Harelbeke. In 2009 behaalde Geldof een omzet van 82 miljoen euro, goed voor een nettowinst van 3,2 miljoen euro. Het bedrijf is in handen van Petra Geldof, dochter van oprichter Michel Geldof, Bernard Mestdag en Marc Meurisse. In 1996 nam het bedrijf de internationaal gereputeerde staalverwerkingsfirma G? International uit Willebroek over.
http://www.ggi.be