Diergaarde Blijdorp


---

Vlieren richting gieren
30-06-2010
In Afrikaans Blijdorp staan een paar stuks van de Sambucus nigra Laciniata Purper. Dit is een fraai exemplaar uit de vlieren familie. De gewone vlier Sambucus nigra is een oer Hollandse plant die in de Middeleeuwen veelvuldig werd aangeplant omdat mensen dachten dat de vlier hen beschermde tegen hekserij en onweer. De vlierbloesem wordt bezocht door verschillende insecten soorten, bijen vind je nauwelijks of zelfs helemaal niet op deze bloemen, ze bevatten namelijk geen nectar. Dat is voor een bij een goede reden om deze plant over te slaan.

Maar toch zijn ze succesvol in hun voortplanting want overal komt de vlier in Nederland voor. Soms zelfs bovenin uitgeholde knotwilgen of dakgoten. Ze stellen geen hoge eisen aan de grond waar zij zich met hun wortels verankeren. De bessen die zich na de bloei vormen worden gretig gegeten door allerlei vogelsoorten. Soms is er een zodanige overvloed aan bessen dat deze in de vogelmaag gaan gisten. Het kan dan voorkomen dat op een boerenerf kippen stom lazarus met de kippenhik rondlopen.

Omdat de verspreiding van de vlier zo gemakkelijk gaat zijn we deze struik gaan zien als een onkruid. Dat is best jammer want de vlier heeft heel goede kanten. Van de gedroogde bloesem kan je thee zetten. Van de bessen wordt jam, sap en vlierbesjenever gemaakt. Van het blad blijven de meeste dieren af want dat is voor veel dieren giftig.

In Blijdorp is de Sambucus nigra Laciniata Purper een graag geziene gast met haar prachtige bloesem verkleurend van wit naar roze en donkerrode bladkleur staat ze zich dapper te onderscheiden van haar zusters. Zoek haar eens op! Je kunt haar bewonderen onderweg naar het nieuwe gierenverblijf. Ze staat tussen het giraffen verblijf en de vlonder.