Commissie Gelijke Behandeling

Art. 1 en SCP publiceren monitoronderzoeken rassendiscriminatie


01-07-2010

Vandaag zijn de monitor rassendiscriminatie van Art. 1 en de monitor arbeidsmarktdiscriminatie etnische minderheiden van het SCP aan de Tweede Kamer aangeboden. Het demissionaire kabinet laat het nemen van maatregelen, naar aanleiding van de uitkomsten, over aan de nieuwe regering. De CGB geeft later dit jaar een uitgebreide reactie naar de nieuwe ministers en kamerleden.

Rassendiscriminatie

Art.1 onderzocht op verzoek van het Ministerie van WWI de mate van rassendiscriminatie in Nederland. Dit deed zij op diverse terreinen zoals de arbeidsmarkt, horeca en onderwijs.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die rassendiscriminatie ervaren, hiervan vaak geen melding doen bij een daarvoor bestemde instantie. In 2009 werd meer dan 70 procent van de incidenten nergens gemeld. Reden is dat men verwacht dat het geen zin heeft en dat de mentaliteit van mensen die discrimineren toch niet te veranderen is.

Uit de monitor blijkt bovendien dat mensen die discriminatie ervaren zich machteloos voelen. Als gevolg daarvan vermijden zij plaatsen waar discriminatie tot uiting komt, zoals horecagelegenheden. Daarnaast belemmert het gevoel van machteloosheid de toegang tot de arbeidsmarkt.

Arbeidsmarktdiscriminatie

Het SCP, deed in opdracht van het Ministerie van SZW, onderzoek naar discriminatie van etnische minderheden op de arbeidsmarkt. In dat onderzoek is het SCP nagegaan of er een ontwikkeling in discriminatie waarneembaar is en zo ja, wat deze ontwikkeling betekent. Uit de eerder uitgebrachte monitor `Liever Mark dan Mohammed' bleek al dat sollicitanten van niet-westerse afkomst minder kans hebben om uitgenodigd te worden voor een gesprek dan autochtone Nederlanders.

Uit de monitor blijkt dat werkgevers en bemiddelaars sollicitanten van een bepaalde etnische afkomt soms weigeren, vanwege de etnische verhoudingen binnen het team of bedrijf. Zij zijn bang voor kliekvorming en wrijving tussen etnische groepen. Bovendien wil men graag een `evenwichtig' samengesteld personeelsbestand of team. Ook maakt de monitor duidelijk dat discriminatie op grond van ras en godsdienst soms nauw met elkaar verweven zijn.

Resultaten herkenbaar voor de CGB

De resultaten van de beide onderzoeken zijn herkenbaar voor de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). De CGB heeft dit jaar een meerdere oordelen uitgesproken waarin sprake was van discriminatie van niet-westerse allochtonen op de arbeidsmarkt. Ook heeft de CGB in de eerste vijf maanden van dit jaar zes oordelen uitgesproken over horecadiscriminatie.

Oordeel 2010-68: Liever geen reclasseringsambtenaar van Marokkaanse afkomst
Een Marokkaanse man solliciteert naar de functie van reclasseringswerker, maar wordt afgewezen vanwege onvoldoende relevante werkervaring, opleiding en motivatie. Aangezien de man al meer dan 22 jaar (relevante) ervaring heeft, vermoedt hij dat hij is afgewezen vanwege zijn niet-Nederlandse afkomst. Om daar achter te komen solliciteert hij opnieuw, maar dan onder een verzonnen Nederlandse naam. Vervolgens krijgt de man wel een uitgenodigd voor een gesprek. De CGB oordeelt dat de Reclassering onderscheid heeft gemaakt op grond van ras.

Oordeel 2010-15: Steekproef laat ruimte voor willekeur Een man met een donkere huidskleur kwam een studentendancing in Nijmegen niet in. Bij een steekproefsgewijze controle op collegekaarten werd hij eruit gepikt; al zijn blanke vrienden werden niet gecontroleerd. De dancing handelde in strijd met de wet doordat bij het hanteren van steekproeven ruimte is voor willekeur.

Discriminatie aanpakken

CGB-onderzoek De Haagse Hogeschool
Dit onderzoek geeft inzicht in de onderliggende mechanismen die discriminatie in de hand werken én biedt handvatten hoe deze aan te pakken.

Werving en selectiegids
Een hulpmiddel om discriminatie bij de werving en selectie tegen te gaan is de Werving- en selectiegids (www.wervingenselectiegids.nl). Deze website is door de CGB opgezet voor iedereen die verantwoordelijk is voor het personeelsbeleid van een organisatie: p&o'ers, zelfstandig ondernemers, HR-specialisten en arbeidsbemiddelaars.