Nieuw-Vlaamse Alliantie



`Wonen in eigen streek' gewijzigd naar oorspronkelijke bedoeling

klok 1 juli 2010

Gisterenavond heeft het Vlaams parlement een aanpassing van het Grond- en Pandendecreet goedgekeurd, waardoor de band met de streek in de 69 geselecteerde Vlaamse gemeenten enkel nog moet worden aangetoond voor nieuwe, nog aan te snijden woonuitbreidingsgebieden. Het was Wilfried Vandaele, Vlaams parlementslid voor de N-VA en schepen in De Haan, die ontdekte dat het bewuste artikel in zijn oorspronkelijke vorm verkeerd geformuleerd werd en het initiatief nam om het Grond- en Pandendecreet te laten verduidelijken. Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche en de meerderheidspartijen in de Vlaamse regering sloten zich hierbij aan.

"Het gaat hier over een positieve maatregel, die - in combinatie met andere maatregelen - kan helpen om onze eigen jonge inwoners extra kansen te geven", stelt Vandaele. "Maar terwijl de initiatiefnemers van dit decreet ervan uitgingen dat de bepaling enkel zou gelden voor nieuwe, nog aan te snijden woonuitbreidingsgebieden, stond dit in het betrokken artikel onvoldoende helder geformuleerd. Daardoor konden in de praktijk ook verkopers en kopers van woningen in reeds vroeger bebouwde woonuitbreidingsgebieden onder deze bepaling vallen en dat zorgde voor heel wat onrust. Het is goed dat deze misvatting nu van de baan is en alle betrokkenen weten waar ze aan toe zijn."

Om de druk van buitenaf te verlagen en mensen van de eigen gemeente extra kansen te geven om een huis te kopen, maakte de vorige regering een decreet dat stelt dat potentiële kopers moeten aantonen dat ze een band hebben met de gemeente waarin de kavel of woning ligt. Deze bepaling geldt voor woningen gelegen op terreinen die op het gewestplan als `woonuitbreidingsgebied' staan ingekleurd in 69 geselecteerde Vlaamse gemeenten, vooral in de rand rond Brussel, in de grensstreek met Nederland en aan de kust. De kopers in kwestie moeten aantonen dat ze bijvoorbeeld al in de gemeente wonen, er werken of er hun kinderen naar school sturen. De toenmalige initiatiefnemers van het decreet wilden deze bepaling enkel laten gelden voor nieuwe woonuitbreidingsgebieden, maar dat werd onvoldoende gespecificeerd. Hierdoor kregen ook mensen uit reeds lang aangesneden woonuitbreidingsgebieden plots te horen dat hun verkoop niet kon doorgaan omdat hun koper een onvoldoende band kon aantonen met de gemeente. Met opschortingen van verkoopsovereenkomsten, schadevergoedingen en rechtszaken tot gevolg. Door de aanpassing van het decreet zijn deze misverstanden nu van de baan.

Vandaele wijst er tenslotte op dat de omvang van de bepaling m.b.t. de band met de streek vaak overdreven wordt. "Het gaat hier niet over een drastische ingreep op het eigendomsrecht, maar wel over een instrument waarmee de overheid in beperkte mate kan bijsturen", zegt Vandaele. In Vlaanderen zijn er zo'n 3000 ha nog aan te snijden woonuitbreidingsgebieden. Bij een maximale invulling zal in de toekomst hoogstens 1 op 100 huizen onder de bepaling `band met de gemeente' vallen. Auteur(s): Wilfried Vandaele, Vlaams parlementslid Contactinfo:

Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Tel: 02 219 49 30 Fax: 02 217 35 10