Dienstenbond CNV

Nieuws


1 juli 2010

Leuk of niet leuk, ABN Amro en Fortis nu één bank

Na een lang en soms moeizaam fusietraject, zijn de beide banken dan nu toch echt één bank geworden. Een nieuw begin, maar ook het einde van een roerige periode, en helaas voor de werknemers ook het begin van een periode waarin veel mensen hun baan zullen verliezen.

Er is veel gebeurd het afgelopen jaar. De medewerkers hebben overal keihard gewerkt om de fusie per 1 juli 2010 mogelijk te maken. Een mijlpaal maar zeker ook voor de Fortis medewerkers even slikken. De Fortis naam zal nu definitief verdwijnen, en dat is toch niet niks. Maar ook voor de ABN AMRO medewerkers verandert er veel. Veel collega's verliezen hun baan, maar ook voor de achterblijvers is niets hetzelfde. Standplaatsen veranderen, collega's veranderen, werkwijzen veranderen. Maar wordt het ook beter?

Duidelijkheid
Dat hopen wij van harte! CNV Dienstenbond is blij dat de fusie nu een feit is. Het geeft een hoop duidelijkheid zowel binnen als buiten de organisatie en het betekent ook dat nu vooruitgedacht kan worden. De fusie heeft helaas ook als gevolg dat de reorganisatie nu echt plaats gaat vinden en dat dus veel mensen hun baan zullen verliezen. Dit is nooit goed en leuk, maar nu wordt wel duidelijk dat en wanneer het gaat gebeuren. En soms is onzekerheid voor medewerkers nog erger dan onduidelijkheid.

Inzet
CNV Dienstenbond zal zich inzetten voor alle mensen die hun baan verliezen en we zullen leden ook graag helpen door het geven van advies en het aanhoren van hun verhaal. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen. Verder willen wij ons natuurlijk ook inzetten voor het terug krijgen van werkplezier voor de ABN AMRO en Fortis medewerkers. Want in deze moeilijke tijd ontbreekt het daar nog wel eens aan zoals ook gebleken is uit de gevoelsthermometer van de vakbonden maar ook uit eigen onderzoek van de bank. Hopelijk kunnen we daar samen met u vanaf nu weer verandering in gaan brengen.

Cao
Ook met de cao gaan we aan de slag. Want bij één organisatie hoort eigenlijk ook één cao. Helaas verschillen we met de bank nog van mening over hoe deze nieuwe cao eruit moet komen te zien. Inmiddels is uw werkgever het wel met ons eens dat het harmonisatietraject van de ABN AMRO cao en de Fortis cao anders moet worden ingestoken. We zullen nu als uitgangspunt nemen dat de nieuwe cao vergelijkbaar en niet minder moet zijn voor de medewerkers waarbij we de cao van ABN AMRO als uitgangspunt zullen nemen. We gaan dus kijken hoe we de Fortis medewerkers, met behulp van overgangsmaatregelen, in de ABN AMRO cao kunnen passen. Hopelijk komen we daaruit met uw werkgever. De onderhandelingen gaan gelijk na de zomer van start en we zullen u daar natuurlijk over op de hoogte houden.

Goede zomer!
Mocht u nog vragen hebben dan horen wij het natuurlijk graag. U kunt contact opnemen met bestuurder Sandra Hendriks, via s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl. Zodra er nieuws is dan hoort u weer van ons. Voor nu alvast een mooie zomer gewenst!