Vitens


Gezamenlijk programma voor introductie van Optiqua's real-time sensoren in drinkwaternet Vitens


- Gezamenlijk programma gericht op de introductie van real-time monitoring voor de detectie van mogelijke besmetting van drinkwater
- Verwachte resultaten verbeteren betrouwbaarheid van de drinkwatervoorziening

- Contract heeft waarde van 1 miljoen euro

Singapore/Utrecht, 1 juli 2010 - De introductie van systemen voor real-time monitoring van de kwaliteit van drinkwater heeft vandaag een stap voorwaarts gezet. Tijdens Singapore International Water Week hebben het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, Vitens en het Singaporese Optiqua een baanbrekende samenwerking aangekondigd. De samenwerking is gericht op de gezamenlijke ontwikkeling van dergelijke sensor technologie.

Eenvoudige methode om drinkwaterkwaliteit te monitoren Het in de gaten houden van de drinkwaterkwaliteit is een belangrijk aandachtspunt van drinkwaterbedrijven, en is vanuit de overheid omgeven met strenge eisen en wetgeving. Op dit moment vraagt dat om een intensief onderzoeksprogramma in afzondelijke laboratoria. Het gezamenlijk programma van Optiqua en Vitens is gericht op een sensor systeem in de waterleiding zelf. Dit geeft Vitens op eenvoudige wijze en real-time inzicht in de waterkwaliteit. Als er in het water ongewenste elementen voorkomen, dan kan het drinkwaterbedrijf meteen actie ondernemen om deze bedreigingen te bestrijden.

Combinatie van kennis
"Ik ben enthousiast over deze samenwerking. Door de combinatie van bestaande kennis zijn wij in staat om een bruikbaar middel voor Vitens en andere drinkwaterbedrijven te ontwikkelen waarmee verontreinigingen snel geconstateerd worden," zegt prof. dr. ir. Walter van der Meer, lid van de Raad van Bestuur Vitens, in reactie op de overeenkomst. "Vitens streeft er naar dat onze klanten het drinkwater vertrouwen. Als wij sneller kunnen reageren op mogelijke verontreinigingen, dan draagt dit bij aan het vertrouwen dat klanten ebben. Daarom gaat Vitens zo snel als mogelijk over tot de implementatie van deze technologie in ons netwerk." Op dit moment experimenteert Vitens reeds met een pilot van de technologie in een testomgeving.

Intensief monitoring netwerk
"Vitens is één van de eerste bedrijven die investeert in real-time monitoring van het drinkwater en maakt hiermee haar rol als de innovatieve kracht van de sector waar. Vitens en onze eveneens in Singapore gevestigde partner PUB maken samen de grootschalige introductie van onze sensortechnologie mogelijk", aldus Jos-Willem Verhoef, Managing Director bij Optiqua. "Wij zijn trots om met Vitens samen te werken en wij kijken uit naar een uitbreiding van onze samenwerking in de komende jaren. Wij zijn er van overtuigd Optiqua en Vitens gezamenlijk de wereldwijde water sector een economisch levenvatbare sensor netwerk kunnen bieden dat bijdraagt aan de veiligheid van het gehele distributienetwerk."

Journalisten kunnen naar aanleiding van dit persbericht contact opnemen met de woordvoerders van Vitens via 088 884 7444.

Vitens is het jongste drinkwaterbedrijf van Nederland. We leveren topkwaliteit drinkwater aan 5,4 miljoen mensen en bedrijven in de provincies Flevoland, Fryslân, Gelderland, Utrecht en Overijssel en gemeenten in Drenthe en Noord-Holland. Met circa 1.700 medewerkers, 100 productiebedrijven en een leidingnet van 47.500 kilometer wordt jaarlijks 350 miljoen m3 water geleverd. De jaaromzet bedraagt ongeveer 450 miljoen euro. De aandelen van Vitens zijn voor 100% in handen van lokale en regionale overheden.