Gemeente Almere

Bijzondere archeologische vondst gedaan in Almere


01-07-2010

Bijzondere archeologische vondst Op het archeologisch spreekuur van Nieuw Land in Lelystad is onlangs bij archeoloog Dick Velthuizen een bijzondere vondst uit Almere aangemeld.

Het is het tot dusver meest raadselachtige voorwerp uit Almere van de afgelopen tien jaar. De vraag naar wat het is of was, hoe oud, waar het vandaan komt, door wie en hoe deze merkwaardige steen in het Almeerse Weerwater is terecht gekomen, is uitgezet bij diverse deskundigen. Maar definitieve antwoorden zijn er nog niet...

Het voorwerp

De vondst werd gedaan aan de oostkant van het Weerwater, in het Lumièrepark. Ten westen van het Fongerspad is een pier in het Weerwater met aan de voet ervan een natuurstenen oeverbescherming. Het voorwerp is gevonden tussen de stenen van die oeverbescherming en waarschijnlijk daarmee aangevoerd.

Het voorwerp is 63,5 cm hoog, 37 cm breed en 6 cm dik. Het lijkt gemaakt uit schist (een soort gesteente), maar zeker is dat nog niet. Op de zijkanten zijn gekromde, parallelle groeven aanwezig, misschien van een beitel? Onbekend is ook wanneer de pier is aangelegd.

Heeft u een idee?

De deskundigen onderzoeken op dit moment om wat voor voorwerp het gaat. Heeft u een idee wat het kan zijn? Geef uw suggestie door aan stadarcheoloog Willem-Jan Hogestijn van Bureau Archeologie en Monumentenzorg van de gemeente Almere via info@almere.nl. Vermeld in de onderwerpregel van de e-mail `Archeologische vondst'. Iedereen die zich meldt, krijgt een leuke archeologische attentie.