Ingezonden persbericht



Burgers en bankiers voeren constructief debat over de beloning van bankiers De Nationale Dialoog en FIER starten tweede discussie: diversiteit binnen banken

(Amsterdam, 30-06-2010 ) - Waarom mogen bankiers meer verdienen dan een onderwijzer of verpleegkundige? Dat vragen veel deelnemers zich af in de discussie over de beloning van bankbestuurders op www.denationaledialoog.nl. Zij reageerden op een filmpje van FIER, een initiatief van bankiers die veranderingen in de financiële sector willen bewerkstelligen. Op www.denationaledialoog.nl gaan zij de komende maanden in debat met Nederland over de toekomst van de bankensector. In het nieuwste filmpje legt Marijn Wiersma van FMO (Nederlandse Financierings Maatschappij voor Ontwikkelinglanden) de stelling voor dat divers bankieren een voorwaarde is voor succesvol bankieren. Iedereen is van harte welkom om hierop te reageren.

In de eerste bijdrage van FIER ging Jan Pieter Postma, controller bij Triodos Bank, in op de beloningen binnen de bankwereld. Hoeveel mag een bankier verdienen? En mag dat meer zijn dan een onderwijzer of verpleger? Jan Pieter Postma stelde dat bankiers wel degelijk meer mogen verdienen als zij maar volgens de 4D's bankieren: duidelijk, duurzaam, divers en dienend. Daar waren velen het duidelijk niet mee eens. Postma reageerde door te stellen dat banken deel uitmaken van de vrijemarkteconomie, waardoor ze goed kunnen verdienen. Hierop volgde een constructieve discussie, waarbij zaken als transparantie van bankproducten, een verbod op risicovol beleggen en een keurmerk voor banken aan de orde kwamen.

"Succesvol bankieren is divers bankieren"
In het tweede filmpje van FIER op www.denationaledialoog.nl gaat Marijn Wiersma, werkzaam bij FMO, in op divers bankieren. Haar stelling is dat divers bankieren een voorwaarde is voor succesvol bankieren. Raden van bestuur van Nederlandse banken bestaan volgens haar nog steeds te veel uit blanke mannen van vijftig die elkaar kennen uit een old boys network. Maar divers bankieren gaat niet alleen om de man-vrouwverhouding, vindt Wiersma. Het gaat erom dat mensen met verschillende achtergronden beter in staat zijn een probleem op te lossen dan mensen met dezelfde achtergrond. De aankomende weken zal Marijn Wiersma hierover de discussie aangaan met de deelnemers van De Nationale Dialoog.

FIER: een nieuwe visie op bankieren
FIER zal in totaal vier video-interviews plaatsen op het onafhankelijke actie- en discussieplatform De Nationale Dialoog. Het initiatief FIER werd halverwege 2009 opgericht door een groep bankiers die een nieuwe visie op bankieren voorstaan. FIER bestaat uit vertegenwoordigers van ABN AMRO, Fortis Bank, Triodos, SNS Asset Management, NEWbank, Insinger de Beaufort, FMO, NVB en Triple Value. Duidelijkheid, duurzaamheid, diversiteit en het innemen van een dienende rol zijn hun uitgangspunten. FIER wil op een concrete manier een positieve bijdrage leveren aan verandering binnen de financiële sector. Dat doen zij door artikelen te publiceren, het publieke debat te starten en de dialoog aan te gaan met bankiers, maar ook met klanten, het bedrijfsleven, investeerders en ngo's. Onder andere Ruud Lubbers heeft zich meerdere malen positief over FIER uitgelaten.

De Nationale Dialoog, 21minuten.nl en De Publieke Zaak De Nationale Dialoog is het vervolg op 21minuten.nl, het grootste online opinie-onderzoek van Nederland. Bijna 100.000 mensen gaven op 21minuten.nl hun mening over sociaal-economische thema's. De Nationale Dialoog vormt een verdieping hiervan, waarbij naar de beste ideeën voor Nederland wordt gezocht. Initiatiefnemer is De Publieke Zaak, een vereniging die zich inzet voor maatschappelijke vernieuwing. De Publieke Zaak staat los van overheid en politieke organisaties en is een initiatief van burgers die actief aan de slag willen met de samenleving van morgen.