Ingezonden persbericht


Rotterdam, 30 juni 2010

NA 30 JAAR WEER RINGSTAARTMAKI'S IN BLIJDORP

Nu de franjeapen in Blijdorp een gloednieuw onderkomen hebben gekregen aan de rand van de Afrikaanse savanne, is hun oude en enigszins 'opgepimpte' verblijf vanaf vandaag ingenomen door tien ringstaartmaki's. Deze vrij grote halfapen met opvallend geringde pluimstaarten behoren tot de familie van de maki's of lemuren en zijn afkomstig uit de Apenheul. Hier was rivaliteit ontstaan tussen de vrouwtjes van een grote groep ringstaartmaki's waardoor twee vijandelijke kampen zijn ontstaan. Met tien van deze vrouwtjes is een nieuw groepje geformeerd. Omdat Blijdorp juist nieuwe bewoners zocht voor het leegstaande (oude) verblijf van de franjeapen, kon de complete groep in Rotterdam terecht.

Circa dertig jaar geleden waren er voor het laatst nog twee ringstaartmaki's in Blijdorp, maar die werden toen achter de schermen gehouden. Nu zijn deze publiekslievelingen dus weer terug en uiteraard ook zichtbaar voor het dierentuinpubliek. Hun onderkomen, een ruim eiland in de grote vijver bij de Rivierahal, is via een touwladder verbonden met een kleiner eilandje nabij het terras van het restaurant. Terwijl de bezoekers op dit terras relaxen, kunnen zij de wilde capriolen van de speelse en sociale ringstaarten goed bekijken.

Het is een bijzonder grappig gezicht om de dieren gade te slaan tijdens het zonnebaden. Ze zitten daarbij rechtop met hun armen zijwaarts gespreid. Slapen doen ze graag hoog in de bomen maar ze zijn ook regelmatig op de grond te vinden. Ringstaartmaki's komen oorspronkelijk voor in de droge bosgebieden en savanne in het Zuiden en Zuidwesten van Madagaskar.

MANTSJOERIJSE KRAANVOGELS ADOPTEREN 'PLEEGKUIKEN'

Bij de kraanvogels in Blijdorp heeft een wisseltruc goed uitgepakt. De Mantsjoerijse kraanvogels hebben, zonder dat zij er erg in hebben, een ei uitgebroed van de jufferkraanvogels en verzorgen hun 'adoptiekuiken' voorbeeldig. De verzorgers zijn op het idee gekomen omdat de Mantsjoerijse kraanvogels zich niet voortplanten (de eieren zijn onbevrucht) maar wel broedgedrag vertonen.

Het mannetje weet waarschijnlijk niet zo goed hoe hij tot 'de daad' moet komen maar hij doet wel verschrikkelijk zijn best om de aandacht van het vrouwtje te trekken met de fraaiste paringsdansen en rituelen. De jufferkraanvogels daarentegen kunnen zich wel voortplanten, maar het uitbroeden van eieren blijkt niet hun sterkste punt. Het ei dat de verzorgers onlangs in het nest vonden, is daarom uit voorzorg in de broedmachine gelegd. Zodra bleek dat het een bevrucht ei betrof, is besloten om het aan de Mantsjoerijnen te geven, zodat het jong hopelijk niet met de hand hoefde te worden grootgebracht. En nu dus met goed resultaat.

Een kuiken van de jufferkraanvogel is een stuk kleiner dan de Mantsjoerijse soort, maar beide zijn bij de geboorte bruingrijs van kleur. Eenmaal volwassen zijn er duidelijke uiterlijke verschillen. Een jufferkraanvogel is blauwgrijs van kleur en een Mantsjoerijn wit. Jufferkraanvogels baltsen (dansen) wel minder uitbundig dan de Mantsjoerijse kraanvogel. De kans dat dit kuiken later op zijn Mantsjoerijns gaat 'dansen' is echter niet erg aannemelijk. Zodra het jong zelfstandig is, zal het bij andere jufferkraanvogels worden geplaatst en zo soortspecifieke manieren ontwikkelen om indruk te maken op het andere geslacht. Overigens zijn er gevallen in de natuur bekend waarbij verschillende kraanvogels daadwerkelijk tot voortplanting kwamen en de jongen opgroeiden tot 'normale' kraanvogels.

Het stel zorgt gezamenlijk voor de opvoeding en het diertje groeit dan ook als kool. Blijdorp hoopt dat de paarbinding tussen de twee vogels hierdoor verbetert, zodat ze later misschien toch nog zelfstandig jongen kunnen voortbrengen. Ook heeft Blijdorp al eerder met succes K.I. toegepast, maar dan wel met zaad van een Belgische haan, omdat de Blijdorp haan niet echt meewerkte.

Sinds vele jaren coördineert Blijdorp het Europese fokprogramma van de zeer bedreigde Mantsjoerijse kraanvogel. In het wild zijn er nog slechts zo'n 2000 exemplaren. Zij worden nog steeds bedreigd door jacht en verstoring door de mens van hun broed- en overwinteringsgebieden. Jufferkraanvogels zijn minder bedreigd.

BLIJDORP-OLIFANTJE IN AANTOCHT:

DEZE ZOMER VERWACHT

Olifant Bangka uit Blijdorp is in juli/augustus uitgerekend. De draagtijd van een olifant bedraagt circa 22 maanden. De lange draagtijd en de diverse dekdata maken het lastig om de datum van de bevalling precies te voorspellen. De verzorgers houden de olifanten om die reden nu al via de webcam dag en nacht in de gaten. Als alles goed gaat, wordt de negenjarige Bangka voor het eerst moeder, wat extra spannend is. In Blijdorp zijn al vele olifanten geboren. Het eerste olifantje dat in een Nederlandse dierentuin is geboren was Bernhardine, die in 1984 in Blijdorp ter wereld kwam.

Bijzonder van de naderende bevalling is dat het de eerste geboorte wordt in Blijdorp die buiten zal plaatsvinden. Dit jaar is het verblijf dusdanig aangepast dat de olifanten met goed weer dag en nacht buiten kunnen blijven.

Op dit moment wordt gewerkt aan het tot stand brengen van een live verbinding met de olifanten via een webcam-widget (miniwebsite). Naar verwachting zal de live-verbinding volgende week tot stand komen. Er worden twee webcams met verschillende standpunten geïnstalleerd in het buitengebied waarvan de beelden op HD-kwaliteit (haarscherp) kunnen worden bekeken. Zo kan iedereen via het internet meeleven met de olifanten zonder de dieren te storen. Daarnaast is het mogelijk direct het laatste nieuws te lezen over de Diergaarde en om meteen aan te melden voor de laatste Blijdorp-nieuwtjes via sms of mail. Hou de website www.diergaardeblijdorp.nl in de gaten voor de preciese startdatum.

Hiermee nemen de olifanten het stokje over van de ijsberen. De populaire ijsberenwebcam die begin dit jaar een live inkijkje bood in de kraamkamer van ijsberin Tania is in enkele weken tijd ruim 800.000 keer bekeken. De webcam-widget en -uitzending op de Blijdorp-site worden mede mogelijk gemaakt door Security Center, Kinky Lemon en Amaziq.




Ingezonden persbericht