ZorgTv : een geslaagd innovatief pilootproject
30/06/2010 11:58
Onafhankelijke Ziekenfondsen-Mutualités Libres
ZorgTv voor diabetespatiënten type 2 : een geslaagd innovatief pilootproject
In 2009 startten de Onafhankelijke Ziekenfondsen met ZorgTv, een project voor tele-coaching en tele-educatie voor patiënten met chronische aandoeningen. Tijdens een persconferentie op dinsdag 29 juni, stelden de Onafhankelijke Ziekenfondsen en hun projectpartners de resultaten én perspectieven voor van het pilootproject ZorgTv voor type 2 diabetespatiënten. Uit de eerste conclusies blijkt alvast dat educatie en coaching op afstand niet enkel technisch haalbaar zijn maar ook dat ze een kwalitatieve meerwaarde bieden voor de zorg.
Het pilootproject ZorgTv voor diabetespatiënten type 2 heeft gedurende 6 maanden 20 patiënten gevolgd die gebruik maakten van een technische uitrusting voor tele-educatie en -coaching. Zij konden thuis via de 'blauwe knop' van het digitaal televisieplatform van Belgacom een videobibliotheek met diabetesinfo raadplegen. Door middel van een videofoon konden ze in contact blijven met een professionele coach.
Uit interviews met actoren bleken de resultaten positief en bemoedigend met het oog op een uitbreiding van het project in een structurele dienstverlening.
Enkele opvallende conclusies
* ZorgTv gaf de patiënten meer inzicht in de eigen aandoening en zette aan tot een positieve gedragsverandering. Het persoonlijk en visueel contact met de coach werd als zeer verrijkend ervaren.
* De huisartsen van hun kant onderkenden de toegevoegde waarde van tele-coaching voor personen met diabetes en de zorg voor de patiënt in de eerste lijn. Zij onderstrepen hierbij wel het centraal belang van de continuïteit van de begeleiding.
* De diabetescoaches bevestigden dat educatie op afstand lukt, dankzij de videocommunicatie : er was geen afstand met de patiënt voelbaar.
ZorgTv- project evaluatie
Via dit project hebben de Onafhankelijke Ziekenfondsen en hun partners Solidariteit voor het Gezin, Domus Medica, drie huisartsenkringen, de Vlaamse Diabetesvereniging en Belgacom nagegaan of :
1. educatie en coaching op afstand via een videofoon een persoonlijk contact met de patiënt kunnen vervangen.
2. een laagdrempelig telefonisch contact met een deskundig persoon en de beschikbaarheid van gevalideerde informatie bijdragen tot een beter inzicht in de ziekte en leiden tot "empowerment" van de patiënt.
Toekomstperspectieven
De Onafhankelijke Ziekenfondsen stellen voor de meerwaarde van "tele-educatie en -coaching" te meten in het kader van een gezondheidseconomische evaluatie. De resultaten hiervan kunnen een basis bieden voor erkenning en financiering door de verplichte verzekering.
Meer info :