Ingezonden persbericht
30-06-2010
Webcam helpt ex-psychiatrische patiënten aan werk
Rotterdam, 30 juni 2010 - Re-integratiebureau 'Gek op Werk' heeft met behulp van webcams en chatsessies de eerste tien ex-psychiatrische patiënten aan werk geholpen. Dit in januari in Rotterdam gestarte experiment is daarmee het eerste project dat met behulp van zogeheten e-coaching mensen met een psychiatrische achtergrond aan werk helpt. De mensen achter de virtuele coaches zijn zelf ex-psychiatrische patiënten. In mei 2011 moeten er zestig mensen succesvol bemiddeld zijn met deze nieuwe aanpak. Het experiment is mede mogelijk door een investering van 104.000 euro van maatschappelijk investeerder Start Foundation.
Via de webcam krijgen werkzoekenden sollicitatietips en vooral veel morele steun van virtuele jobcoaches die zelf ook een psychiatrisch verleden hebben. De eerste tien 'chatters' hebben inmiddels een baan. Ze zijn o.a. werkzaam als administrateur, bouwvakker, schoonmaker en secretaresse. Het betreft mensen van alle leeftijden, maar de meesten in de categorie tot 30 jaar. Mannen en vrouwen zijn evenveel vertegenwoordigd. Migranten of mensen met een herkomst van buiten Nederland hebben een representatief aandeel (>30 %).
Gek op Werk telt zeven medewerkers die het afgelopen half jaar een intensieve opleiding tot jobcoach hebben gevolgd. Volgens directeur Ronald Oosterhof is de inbreng van deze ervaringsdeskundigen van doorslaggevend belang. De organisatie houdt zich verre van behandeling en therapie, maar mikt primair op het weer terugkeren in het arbeidsproces.
Nederland telt volgens het Trimbos Instituut meer dan één miljoen mensen met een psychiatrische aandoening. Ze verkeren veelal in een sociaal isolement, hebben weinig zelfvertrouwen en zijn slecht in staat om een goede start met hun re-integratie te maken. Als het al lukt om werk te vinden, dan staan ze zonder begeleiding vaak weer snel op straat.
Veel praten, ervaringen uitwisselen en intensieve nazorg zijn belangrijke aspecten bij het re-integreren van deze groep. Chatten via de webcam biedt daartoe volop mogelijkheden en bespaart bovendien veel tijd en geld.
Een van de mensen die via Gek op Werk een geslaagde rentree op de arbeidsmarkt maakten, is de 38-jarige Peter. Hij raakte als gevolg van een burn-out, gepaard met angstklachten, zijn baan kwijt. Nu is hij als medewerker in een fietsenwinkel weer aan de slag: "Ik wilde wel werken, maar wist niet hoe ik dat moest aanpakken. Ik zat in een vicieuze cirkel en durfde niet te solliciteren. De jobcoach heeft me geholpen om mijn cv op orde te krijgen. Door veel met hem te chatten, werd ik verlost van mijn koudwatervrees. Ik heb nu weer werk en heb het erg naar mijn zin.''
Start Foundation is een onafhankelijke maatschappelijk investeerder. Start Foundation ondersteunt en initieert vernieuwende experimenten en ondernemingen in Nederland die ervoor zorgen dat mensen met minder kansen ook aan het werk komen. Jaarlijks investeert het fonds ongeveer vier miljoen euro in Nederland. Het investeerde onder andere in Dress for Success, restaurant Fifteen in Amsterdam en de Verbinding in Groningen, een fabriek waar uitsluitend doven werken. Het bestuur van Start Foundation bestaat uit oud-premier Wim Kok, oud-CNV-voorzitter Anton Westerlaken en Uneto/VNI-directeur Titia Siertsema.
/// EINDE PERSBERICHT ///
Noot voor de redactie,